Warmtepomp Berekenen Op Basis Van Gasverbruik
Vuistregel vermogensberekening all-electric-toepassing –
Vraag het gas-jaarverbruik op in m3/jaarVerminder dit met 100m3/persoon (aantal gezinsleden) voor warm tapwaterDeel het resterende gasverbruik door 200 en vermenigvuldig dit met 0,8Kies een warmtepomp met een capaciteit aan de bovenkant bij een buitentemperatuur van -10°C.
Contents
- 0.1 Hoeveel m3 gas bespaar je met een warmtepomp?
- 0.2 Hoe bereken je de KW van een warmtepomp?
- 0.3 Hoeveel m3 is een kWh?
- 1 Hoeveel kW heb je nodig om je huis te verwarmen?
- 2 Hoeveel subsidie op warmtepomp 2023?
- 3 Hoeveel watt per m2 warmtepomp?
- 4 Hoeveel kW warmte per m3?
- 5 Hoeveel kW warmtepomp nodig om huis te verwarmen?
Hoeveel kW warmtepomp nodig gasverbruik?
Is je woning geschikt voor een warmtepomp? Warmtepompen staan sterk in de belangstelling. Het is ook een van de weinige manieren om nu al je gasverbruik (sterk) te verminderen. Later komen er waarschijnlijk ook andere collectieve oplossingen zoals een warmtenet, maar dat duurt nog jaren.
Zowel een warmtepomp (hierna WP) als een warmtenet werken in het algemeen met een lagere temperatuur van het water in de CV-installatie (de radiatoren en zo). Lage Temperatuur Verwarming is niet zonder meer geschikt voor iedere woning. Dat komt door belangrijke verschillen tussen de nu meestal gebruikte manier om een woning te verwarmen nl een gas-CV-ketel met radiatoren, en een WP.
Een CV-ketel kan de watertemperatuur in de CV-installatie opstoken tot wel 90° C. Dat maakt de radiatoren gloeiend heet, en die geven dan zeer veel warmte af. De woning is daardoor in een mum van tijd warm. Een WP verwarmt het water in de cv-installatie tot 40 a 50°C.
heeft de WP voldoende vermogen om ook bij hele koude dagen het warmteverlies van de woning te compenseren? heeft de cv-installatie (radiatoren en zo) voldoende warmteafgiftecapaciteit?
Veel oplossingen om van het aardgas af te komen werken met lagere temperaturen in de CV-installatie. Dat is bijvoorbeeld het geval bij warmtepompen maar vaak ook bij een warmtenet. Daarom willen wij graag onze wijkgenoten oproepen om daar wat op een eenvoudige manier mee te experimenteren.
- U kunt zelf eenvoudig de watertemperatuur uit uw CV-ketel instellen.
- Die ketel levert thans meestal tussen de 70 en 90 °C.
- Op uw ketel zit een knopje waarmee u die temperatuur kunt veranderen.
- Als u in de wat koudere periode van de winter die temperatuur verlaagt tot 40 (heel enthousiast) of 50 graden, dan krijgt u direct een goed indruk wat in uw woning met uw warmteafgifte systeem/cv-installatie mogelijk is.
Een WP adviseur kan goede informatie geven over het benodigde vermogen van een warmtepomp, maar u kunt ook zelf een heel eind komen. Er zijn een paar manieren om een schatting te maken, eenvoudig en wat ingewikkelder. Eenvoudige bepaling De eerste, eenvoudigste stap is te kijken hoeveel m3 gas er per jaar wordt verbruikt.
- Ongeveer 90% daarvan wordt gebruikt om de woning te verwarmen, de rest voor warm tapwater en koken.
- Wanneer er meer dan 1500 m3 gas per jaar nodig is voor verwarmen, is een WP waarschijnlijk niet aan te bevelen.
- Als een WP heel hard moet werken, daalt in het algemeen het rendement van de WP.
- Die grens van 1500 m3 gas geldt eigenlijk voor zowel hybride WP’s als voor volledige WP’s.
Iets meer rekenen Om theoretisch te bepalen hoe groot (hoeveel kW) je volledige WP moet zijn kun je een paar dingen doen. Bezitters van een slimme meter (met een mogelijkheid om de meetgegevens te bekijken!) kunnen de dag in het afgelopen jaar opzoeken met het hoogste gasverbruik.
Dat gasverbruik was vrijwel volledig voor het verwarmen van de woning (vergeet even het gasverbruik voor warm water).1 m3 gas bevat ongeveer 9 kWh aan “warmte”. Stel dat het hoogste gasverbruik 20 m3 was, dan is er die dag dus 20 x 9 = 180 kWh het huis in gepompt. Dat is per uur 180 / 24 = 7,5 kWh per uur ofwel 7,5 kW.
Je hebt dan een WP nodig met een vermogen van 7.5 kW. Een andere berekening is gebaseerd op het feit dat in Nederland gemiddeld over een jaar genomen een verwarmingstoestel gedurende 1650 uur op volle kracht moet werken om de jaarenergie te leveren. Bij een jaarverbruik van 1500 m3 heb je een jaarenergie van 9 x 1500 = 13500 kWh.
- Om dat in 1650 uur te kunnen leveren heb je een vermogen nodig van 13.500 / 1650 = 8,2 kW.
- Ook dit slaat op een volledige WP.
- Proefondervindelijk m.b.t.
- Warmteafgifte Zoals hiervoor al vermeld, kunt je ook een WP nadoen.
- Door de temperatuur van de CV-ketel ver te verlagen naar bijv.40°C simuleer je een WP.
Op vrijwel iedere CV-ketel zit een regelknop waarmee je watertemperatuur die uit de ketel komt kunt regelen. Als het buiten flink koud is, bij voorkeur een paar graden onder nul, en je watertemperatuur is begrensd op 40° dan voel je aan den lijve of het comfortabel is in de woning.
Op die manier test je dus je warmteafgifte systeem. Als je het niet lekker warm krijgt moet wellicht het warmteafgiftesysteem aangepast worden: radiatoren vervangen door convectoren of er moet vloerverwarming komen of zo. Op deze manier kun je daar achter komen voordat je investeringen doet. Hybride of volledige warmtepomp Hybride warmtepompen zijn eigenlijk een samenwerkende combinatie van een (kleine) warmtepomp met een CV-ketel, bij voorkeur HR.
Bij temperaturen boven de ongeveer 5 graden Celsius doet de warmtepomp al het werk. Als de temperatuur daar onder zakt, wordt het moeilijk voor de kleine warmtepomp, en dus gaat dan de CV-ketel aan de gang. Omdat het in het stookseizoen een groot deel van de tijd boven de ongeveer 5 graden is, wordt op deze manier toch flink gas bespaard (en dus CO2-uitstoot).
Hoeveel kWh warmtepomp is gelijk aan 1 m3 gas?
Gasverbruik omzetten naar elektriciteitsverbruik – De vraag is natuurlijk: hoeveel extra elektriciteit heb je nodig om het gasverbruik door middel van een warmtepomp te compenseren? Er is immers sprake van andere eenheden. Het omzetten is gelukkig niet zo moeilijk.
Hoeveel m3 gas bespaar je met een warmtepomp?
Minder gas en CO2 – Met een hybride warmtepomp krijg je op een energiezuinige manier warmte in huis. Je bespaart ongeveer 60 procent op je gasverbruik voor verwarming. Dat gas vervangt de warmtepomp op een zuinige manier door stroom. Al met al daalt je CO2-uitstoot voor verwarming met zo’n 30 procent.
Hoe bereken je de KW van een warmtepomp?
Hoeveel vermogen warmtepomp – welk aantal kW heb ik nodig Schaarste verwacht in het najaar, met risico op piekprijzen! Koop voordelig in het voorjaar nu er (nog) voorraad is ✔ ✔ Op basis van je huidige gasverbruik kun je richtinggevend uitrekenen hoeveel vermogen je nodig hebt. We laten hier zien hoe je zo’n vuistregel makkelijk kunt checken, inclusief een voorbeeld. Zo weet je meteen hoeveel vermogen warmtepomp ideaal kan zijn. De handige vuistregel/berekening voor het benodigde vermogen is:
Je gasverbruik (het verwarmingsdeel) x 10 en dan gedeeld door 1.600 stookuren* = vermogen warmtepomp
Hoeveel m3 is een kWh?
Het aantal kWh per m³ aardgas is afhankelijk van het soort gas: rijk/hoogcalorisch of arm/laagcalorisch.
Eén m³ laagcalorisch gas kan liggen tussen een waarde van 9,5 en 10,7 kWh/m3. Aardgas met een calorische bovenwaarde (hoogcalorisch) kan liggen tussen 10,8 en 12,8 kWh/m3.
Het soort gas dat beschikbaar is, kan van streek tot streek verschillen. De oostzijde van Limburg, bijvoorbeeld, is aangesloten op hoogcalorisch gas, terwijl de westzijde gebruik maakt van laagcalorisch gas. Je dient daar bij de berekening rekening mee te houden. Belangrijk: je kunt de maandelijkse calorische waarden meestal terugvinden op de website van je aardgasnetbeheerder.
Wat is goedkoper stoken op gas of warmtepomp?
Besparing warmtepomp met buitenunit – Hoeveel je met een warmtepomp bespaart, hangt af van je woningtype en de isolatie van je huis. Maar in wat voor huis je ook woont, je gaat altijd besparen! We laten het eerst zien voor een goed geïsoleerde hoekwoninggemiddelde hoekwoning.
Wil je weten wat je in jouw woning bespaart? Bekijk dan de tabellen met besparing per woningtype. In een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen verbruik je jaarlijks zo’n 1.010 kuub gas voor verwarming en warm water. Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom. Daarmee ben je een stuk goedkoper uit.
Afhankelijk van je energieprijs bespaar je met een warmtepomp met buitenunit 710 tot 1.170 euro per jaar (inclusief het vastrecht voor de gasaansluiting die weg kan).
Apparaat | Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) | Kosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh | Kosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh |
---|---|---|---|
Hr-ketel | 1.010 m3 gas + 180 kWh stroom | 3.150 euro | 1.260 euro |
Vastrecht gasaansluiting | 250 euro | 250 euro | |
Warmtepomp met buitenunit 8 kW | 3.190 kWh | 2.230 euro | 800 euro |
Je bespaart per jaar | 1.170 euro | 710 euro |
Kosten en subsidie voor een warmtepomp van 8kW. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen en energielabel van de warmtepomp. Voor een lucht-water warmtepomp van 8 kW met een A++ energielabel krijg je ongeveer 3.000 euro subsidie. Lees meer op Subsidies,
- Besparing berekend voor een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen.
- Goed geïsoleerd wil zeggen: in dak en vloer zit goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw) en in de ramen in de woonkamer en de slaapkamers hr++.
- Huishouden.
- We gaan uit van een huishouden van 2 personen.
- Is jouw huishouden groter, bijvoorbeeld 4 personen? Dan valt de besparing lager uit.
Dat komt doordat er in een groter huishouden meer warm water in de keuken en de douche wordt gebruikt. Dit warme water wordt tot hogere temperaturen verwarmd dan het verwarmingswater, en daarvoor verbruikt de warmtepomp meer energie. Energieprijzen, Hoge gasprijs voor de korte termijn van 3 euro/m3 en 70 cent/ kWh.
Wat kost een warmtepomp aan stroom per jaar?
Stroomkosten van warmtepompen
Type warmtepomp | Totaal stroomverbruik | Totaal stroomkosten per jaar (stroomtarief: € 0,30 per kWh) |
---|---|---|
Lucht-waterwarmtepomp | 3 060 kWh | € 918 (= 3 060 kWh x 0,30 euro) |
Geothermische warmtepomp | 2 607 kWh | € 782,10 (= 2 607 kWh x 0,30 euro) |
Water-waterwarmtepomp | 2 575 kWh | € 772,50 (= 2 575 kWh x 0,30 euro) |
Wat is de zuinigste warmtepomp?
De ATAG Energion M hybride warmtepomp behoort tot één van de zuinigste hybride warmtepompen, die nu beschikbaar zijn. Hij blijft namelijk doorwerken tot -7.2˚C. Pas bij deze temperatuur schakelt de CV-ketel in.
Hoeveel kW heb je nodig om je huis te verwarmen?
#3 Grootte woning – Om er zeker van te zijn dat het vermogen van de cv-ketel voldoende is, is het raadzaam het aantal kubieke meters van de woning te berekenen en te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. De berekening is hiervoor: Lengte x breedte x hoogte x ± 65 Watt.
Hoeveel kW heb ik nodig voor mijn huis?
Grootte van uw woning
Inhoud woning in m³ | Vermogen in kW |
---|---|
250 tot 425m³ | 18 kW |
425 tot 625m³ | 24 kW |
625 tot 900m³ | 30 kW |
900 tot 1.075m³ | 45 kW |
Hoeveel subsidie op warmtepomp 2023?
Hoogte van het subsidiebedrag – Hoeveel subsidie je krijgt voor de warmtepomp, hangt af van het soort warmtepomp en de energieprestatie. Gemiddeld is dit € 2.550 tot € 3.750, maar het kan bij grondgebonden warmtepompen ook zomaar oplopen tot € 6.750. Hiernaast kun je een overzicht downloaden dat (ter indicatie) weergeeft hoeveel subsidie je kunt verwachten bij installatie van een van de warmtepompen van Vaillant door een erkend installateur.
Hoeveel watt per m2 warmtepomp?
Berekenen het vermogen van je warmtepomp met behulp van de transmissieberekening – Nu we weten hoeveel het totaal aan bewoonbare oppervlakte onze woning is, kunnen we verder het vermogen van onze warmtepomp berekenen. We doen dit door het bekomen totaal te vermenigvuldigen met een waarde per M² uitgedrukt in Watt (W).
Voor woningen gebouwd voor 2000 neem je de factor/waarde 80 Watt Voor woningen gebouwd tussen 2000 en 2010 neem je de factor/waarde 60 Watt Voor woningen gebouwd tussen 2010 en 2017 neem je de factor/waarde 50 Watt Voor woningen gebouwd na 2017 neem je de factor/waarde 40 Watt
Zo merk je dat de warmtepomp voor een oude woning twee maal zoveel vermogen zal nodig hebben dan een nieuwbouwwoning. Als we even teruggrijpen naar onze grote woning en ons klein appartementje krijg je volgende benodigde vermogens:
Grote woning van 200 M² met bouwjaar 1995: 200×80 = 16.000 Watt of 16kW Grote woning van 200 M² met bouwjaar 2018: 200×40 = 8.000 Watt of 8kW Appartement/rijwoning van 75 M² met bouwjaar 1995: 75×80 = 6.000 Watt of 6kW Appartement/rijwoning van 75 M² met bouwjaar 2018: 75×40 = 3.000 Watt of 3kW
Opgelet: het berekende vermogen is ook afhankelijk van hoe warm je steeds wenst te hebben. Als de woning steeds wenst te verwarmen tot 24° celcius heb je meer vermogen nodig dan als je tevreden bent met een 20-tal graden celcius.
Hoeveel kW warmte per m3?
Vermogenindicatie
Ruimte | Goed geïsoleerd | Slecht geïsoleerd |
---|---|---|
100 m3 | 6,0 kW | 10 kW |
120 m3 | 7,2 kW | 12 kW |
140 m3 | 8,4 kW | 14 kW |
160 m3 | 9,6 kW | 16 kW |
Hoeveel gas verbruik je met een warmtepomp?
Meer over warmtebehoefte – Om je warmtebehoefte grofweg in kWh te bepalen, kun je jouw gasverbruik in m3 te vermenigvuldigen met 10. En in het geval van een hybride warmtepomp dien je het verbruik van warm water te corrigeren door 100 m 3 gas per persoon van je totale gasverbruik te halen.
Hoeveel kW warmtepomp nodig om huis te verwarmen?
Vuistregel 1: huidig gasverbruik – Neem je huidig gasverbruik bij de hand. Dat bepaalt de capaciteit van de warmtepomp (bij -10 graden).Voor elke 1000 kuub gas is 5 kW benodigd vermogen. Ter check kun je het aantal vierkante meter van je woning vermenigvuldigen met de factor 10.
Hoeveel gas gebruikt een warmtepomp?
Verbruik warmtepomp: wat levert het op? – Hoeveel je precies bespaart op het gasverbruik is afhankelijk van je woning, persoonlijk verbruik en het type warmtepomp. Zo verbruik je met een hybride warmtepomp zo’n 40% tot 60% minder gas. En met een volledig elektrische waterpomp verbruik je helemaal geen gas meer.
Hoeveel kW warmtepomp gemiddeld?
Stroomverbruik elektrische warmtepomp – Verwarmt u zonder gas en heeft u een elektrische warmtepomp? Het gemiddelde stroomverbruik van een warmtepomp per jaar is 2.450 kWh. Om de kosten per jaar te berekenen, vermenigvuldigt u het stroomverbruik met het gemiddelde stroomtarief van € 0,40 ( Nibud ). Dus: 2.450 kWh x € 0,40 = € 980,- per jaar.