Warmtepomp Capaciteit Berekenen

Warmtepomp Capaciteit Berekenen
Vuistregel vermogensberekening all-electric-toepassing –

Vraag het gas-jaarverbruik op in m3/jaarVerminder dit met 100m3/persoon (aantal gezinsleden) voor warm tapwaterDeel het resterende gasverbruik door 200 en vermenigvuldig dit met 0,8Kies een warmtepomp met een capaciteit aan de bovenkant bij een buitentemperatuur van -10°C.

Welke warmtepomp op basis van gasverbruik?

Vragen over hybride warmtepomp – Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die met je cv-ketel samenwerkt. Daardoor verbruik je minder aardgas. De warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht om je huis mee te verwarmen.

Op veel dagen zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het heel koud is of als het huis snel warm moet worden. De cv-ketel zorgt ook voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp kan in vrijwel ieder huis. Je hebt er wel meer aan als je je woning tegelijk beter isoleert. Een hybride warmtepomp kost ongeveer 6.000 euro inclusief installatie.

Met een nieuwe cv-ketel erbij ben je zo’n 8.000 euro kwijt. De bedragen gelden voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kW. Dit vermogen is in de meeste woningen voldoende. Bovendien is er een aantrekkelijke subsidie waarmee je ongeveer de helft van de kosten kan terugkrijgen.

En verder gaat je energierekening omlaag met een hybride warmtepomp. Ontdek meer over de, en hoeveel je op je energierekening bespaart. Een hybride warmtepomp haalt energie (warmte) uit de buitenlucht of ventilatielucht. De pomp verbruikt stroom maar kan door de ‘gratis’ warmte uit de lucht meer warmte leveren dan de stroom die hij verbruikt: van 1 kWh stroom maakt hij 3,5 tot 5 kWh warmte.

Daardoor ga je besparen op je energieverbruik. Omdat je ook minder aardgas gaat verbruiken, gaat je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water gemiddeld met 30 procent omlaag. En de CO2-winst wordt steeds groter als in de toekomst de stroom groener wordt door meer zon- en windenergie.

Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis. Je haalt meer uit een hybride warmtepomp als je huis beter geïsoleerd wordt.

Er bestaan ook volledig elektrische warmtepompen, Daarbij heb je geen cv-ketel meer. Niet elk huis is geschikt voor zo’n, daarvoor heb je goede isolatie nodig. Weten of je huis geschikt is voor een hybride of volledige warmtepomp? Doe het, Misschien heb je er al over gehoord: de regering wil dat we onze huizen duurzamer gaan verwarmen.

 1. Daarom hebben ze voorgesteld om efficiëntere verwarming vanaf 2026 verplicht te stellen.
 2. De verplichting geldt op het moment dat je de cv-ketel vervangt door een nieuwe cv-ketel: daar moet dan minimaal een hybride warmtepomp bij geplaatst worden.
 3. In plaats van een cv-ketel met hybride warmtepomp, mag je ook kiezen voor een,

Dat is een slimme keuze als je huis goed geïsoleerd is. Zonder goede isolatie kan je beter geen volledig elektrische warmtepomp nemen. Komt er de komende jaren een in jouw straat? Dan kan je daarop aangesloten worden. Op deze verplichting komen uitzonderingen, als een woning niet goed te verwarmen is met een (hybride) warmtepomp of als het teveel kost.

 • Bij een terugverdientijd van langer dan 7 jaar.
 • Voor monumenten en gestapelde bouw (bijvoorbeeld een appartementencomplex/flat).
 • Wanneer de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten.
 • Wanneer de buitenunit niet binnen kan worden geplaatst.
You might be interested:  Termijnbedrag Energie Berekenen

Let op: de plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Het kan dus nog veranderen. Ook als je in een huurwoning woont of te maken hebt met een VvE, zijn er mogelijkheden om een warmtepomp te nemen. Lees op wat je kunt doen. Soms kun je ook koelen met een warmtepomp die de lucht als bron gebruikt: de buitenunit werkt dan als een airco.

Weet wel dat het veel energie kost en dat je er niet te hard mee kunt koelen. Daarnaast moet ook je verwarming geschikt zijn: er bestaat bij koelen namelijk een risico op condensvorming. Standaard radiatoren zijn hier niet geschikt voor. Met een volledig elektrische warmtepomp met bodembron is het mogelijk om ‘passief’ te koelen.

Als je dit slim doet, kost het weinig energie. Diep in de bodem is het altijd zo’n 12 graden. Het water dat door je verwarming rondgepompt wordt, koelt daardoor af, waardoor ook de temperatuur in huis omlaag gaat. Het heeft nóg een voordeel om op warme dagen te koelen met de bodemwarmtepomp: de bodembron warmt een beetje op, waardoor hij in de winter meer warmte kan afgeven.

 • Ook hier geldt dat je afgiftesysteem geschikt moet zijn.
 • Een airco als verwarming is een (soort) warmtepomp, waarbij warme lucht de kamer in wordt geblazen.
 • Je verwarmt dan één ruimte, niet je hele huis.
 • Dit is een energiezuinige manier van verwarmen.
 • Let op: dit geldt alleen voor airco’s met het zuinige energielabel A++ of hoger en niet voor mobiele airco’s.

Maar vergeet niet dat de airco in de zomer een echte stroomslurper is, en dat koelen met de airco juist duurder is. Je huis koel houden door goede isolatie, goede zonwering en ‘s nachts de ramen en deuren openzetten is veel goedkoper en klimaatvriendelijker.

Een warmtepomp haalt de warmte meestal uit de buitenlucht, maar kan ook een andere bron voor warmte hebben. Zoals warmte uit de bodem, of uit speciale zonnepanelen op het dak (PVT-panelen). Je hebt dan geen buitenunit met een ventilator nodig. Woningen met mechanische ventilatie zijn geschikt voor een,

Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die afgezogen wordt, en gebruikt die voor het verwarmingswater of warm water in je keuken en badkamer. Ook zijn er typen die uit één apparaat bestaan die je binnen of buiten neerzet: een monoblock-warmtepomp. Bekijk het : van bodem-waterwarmtepomp tot PVT-panelen, en ontdek de voor- en nadelen van elk type warmtepomp.

 1. 01 Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Tip: met een deurveer gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
 2. 02 Zet de thermostaat laag : als je thuis bent op maximaal 19 graden. Heb je het fris? Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.
 3. 03 Zet de thermostaat ‘s nachts of als je weg bent maximaal 2 graden lager. Ga je slapen, of ben je overdag afwezig? Zet de temperatuur dan maximaal 2 graden lager. Anders kost het opwarmen van het huis in de ochtend of avond meer energie dan je bespaart. Tip: gebruik een klok- of om de temperatuur automatisch te verlagen. Heb je slechte tot redelijke isolatie? Dan kan het soms wél zuiniger zijn om de temperatuur 3-5 graden te verlagen, omdat je meer warmte verliest.
 4. 04 Monitor het stroomverbruik. Houd bij hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt en check op veranderingen of storingen. Tip: gebruik een energiemeter, slimme stekker of met slimme tussenstekkers.
 5. 05 Stel je hybride warmtepomp zuinig in. Kies bij een hybride warmtepomp voor een omschakeltemperatuur waarmee je de minste CO2 uitstoot. De omschakeltemperatuur is de temperatuur waarop de warmtepomp stopt en de cv-ketel start. Hoe lager die temperatuur, hoe meer gas je bespaart, maar het rendement van de warmtepomp gaat dan ook omlaag. Een installateur kan helpen om de juiste instelling te vinden.
You might be interested:  Hypotheek Beleggingspand Berekenen

: Hybride warmtepomp: minder gasverbruik

Wat voor type warmtepomp heb ik nodig?

Water/water versus lucht/water – Een water/water warmtepomp benut energie uit de bodem voor het verwarmen en koelen van de woning. Ook wordt deze energie gebruikt voor het verwarmen van warm tapwater. Het grote voordeel van de water/water warmtepomp is dat deze een relatief warme en constante brontemperatuur benut van 10-12 graden.

 1. Hierdoor is het rendement van dit type warmtepomp substantieel hoger dan van een lucht/water warmtepomp.
 2. Het koelen van de woning levert nog meer voordeel op.
 3. Hiervoor is namelijk alleen het watercirculatiepompje nodig.
 4. Tijdens het koelen van de woning, wordt energie aan de bron afgegeven.
 5. Deze energie kan in de koude maanden gebruikt worden voor het verwarmen.

De woning kan tot een graad of vijf worden gekoeld. Niet overal kan een water/water warmtepomp worden toegepast. In sommige gebieden is het niet toegestaan om een bron te boren. Een lucht/water warmtepomp benut energie uit de buitenlucht. De temperatuur van de buitenlucht is in de koude maanden lager dan de bodemtemperatuur. Hierdoor is het rendement van de lucht/water warmtepomp minder hoog dan dat van de water/water warmtepomp.

 1. Er is echter geen bronboring nodig, waardoor de installatiekosten een stuk lager zijn dan bij de water/water warmtepomp.
 2. Een warmtepomp gebruikt (als er geen cv-ketel meer aanwezig is) een voorraadvat om het warme water te bufferen.
 3. Dit voorraadvat is in verschillende capaciteiten (150 liter, 200 liter en 300 liter) beschikbaar.

Beide type warmtepompen kunnen warm tapwater maken. Een water/water warmtepomp doet dat, door de hogere brontemperatuur, efficiënter dan een lucht/water warmtepomp.

Heeft warmtepomp aparte groep nodig?

Warmtepomp heeft eigen eindgroep – Het gevraagd vermogen van een warmtepomp is afhankelijk van de woning. Maar zal in de meeste woningen tussen de 2 en 3 kW bedragen. Het is aan te bevelen om daar een aparte groep voor toe te passen. Hiermee voldoe je aan de eis in paragraaf 510.4.2 van de NEN1010,

 1. Deze paragraaf schrijft voor dat specifieke apparaten met een hoge aansluitwaarde voorzien moeten zijn van afzonderlijke eindgroepen.
 2. Alle Installatieautomaten kun je hier vinden,
 3. Een warmtepomp is vaak dusdanig berekend dat deze op bijna alle dagen van het jaar aan de warmtevraag kan voldoen.
 4. Maar het kan voorkomen dat het bijvoorbeeld een dag extreem koud is.

In deze gevallen zijn er soms voorzieningen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de tapwater temperatuur wat hoger is. Met een tapwatertemperatuur van 60 graden voorkom je legionella. Elektrische naverwarming nodig bij een warmtepomp Deze verhoging van temperatuur kun je bereiken door bij te stoken of door naverwarming toe te passen.

 1. Je kunt bijvoorbeeld een elektrisch warmte element gebruiken.
 2. Maar dit heeft natuurlijk wel invloed op je elektrische installatie.
 3. En dan met name op het totale gelijktijdig vermogen.
 4. De piekbelasting op dit soort dagen kan namelijk fors zijn.
 5. Een warmte element heeft vaak een dusdanig hoog vermogen dat ook hiervoor een eigen eindgroep nodig is.

In de ontwerpfase moet je hier al rekening mee houden.

Waarom je geen warmtepomp moet nemen?

Wel een warmtepomp kopen – Overweeg het kopen van een warmtepomp wel wanneer:

er geen concrete plannen zijn om jouw woning binnen zeven jaar op een warmtenet aan te sluiten. je woning voldoende geïsoleerd is. je ruim woont en dus een geschikte plek hebt voor een buitenunit (in verband met geluidsoverlast). je graag minder gas wilt verbruiken en actief wilt bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot. je jaarlijks meer dan 750 m3 gas verbruikt. als je hem laat installeren door een bedrijf dat is aangesloten bij Techniek Nederland of bij Uw duurzame installateur,

You might be interested:  Argenta Hypotheek Berekenen

Welke huizen zijn niet geschikt voor warmtepomp?

Welk soort warmtepomp is geschikt? – De meeste huizen zijn geschikt voor een warmtepomp. Maar niet elke soort warmtepomp is geschikt voor elk huis. Soms zijn er voorbereidingen nodig. Zoals aanvullende isolatiemaatregelen, aanpassingen op het verwarmingssysteem en/of energiebesparende maatregelen.

 • Het toepassen van een warmtepomp in een nieuwbouwhuis is doorgaans gemakkelijker dan in een bestaande woning.
 • Een bestaande woning moet echt goed geïsoleerd zijn voor een volledig elektrische warmtepomp.
 • De kosten voor een warmtepomp in een bestaande woning lopen op als de woning nog niet voldoende geïsoleerd is.

Voor een hybride warmtepomp hoef je vaak geen extra kosten te maken ten opzichte van een nieuwbouwhuis. Een hybride warmtepomp werkt namelijk samen met de bestaande (of een nieuwe) cv-ketel. Doorgaans adviseren wij de volgende soorten warmtepompen voor de volgende type woningen:

Soorten warmtepompen Geschikt voor Doorgaans zijn deze huizen
Hybride warmtepomp Huizen met een matige isolatie. Het is niet nodig over te stappen op vloerverwarming. Hybride warmtepompen kunnen prima samenwerken met bestaande radiatoren. Een hybride warmtepomp werkt samen met een bestaande of ingebouwde cv-ketel. Gebouwd na 1980.
All-electric warmtepomp Huizen met een goede tot zeer goede isolatie. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom. Je woning kan hiermee volledig van het gas af. Een all-electric warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht of bodem en kan zomers de woning ook koelen. Gebouwd na 1992.
Lucht/water warmtepomp Huizen met een matige tot zeer goede isolatie. Dit soort warmtepomp kan de woning zowel in hybride vorm als volledig elektrisch verwarmen. De werking is te vergelijken met dat van een koelkast. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald en afgegeven aan de woning. Gebouwd na 1980 (hybride) of 1992 (all-electric).
All-electric water/water warmtepomp Huizen met een goede tot zeer goede isolatie. Dit soort warmtepomp haalt warmte uit grondwater en zet dit om in een bruikbare temperatuur. Gebouwd na 1992.
Lucht/lucht warmtepomp Huizen met een goede tot zeer goede isolatie en een mechanische ventilatie. Deze all-electric warmtepomp haalt warmte uit ventilatielucht van een mechanisch ventilatiesysteem. Deze warmtepomp kan de woning ook koelen in de zomer. Gebouwd na 1992.

Hoeveel kW warmtepomp nieuwbouw?

Berekenen het vermogen van je warmtepomp met behulp van de transmissieberekening – Nu we weten hoeveel het totaal aan bewoonbare oppervlakte onze woning is, kunnen we verder het vermogen van onze warmtepomp berekenen. We doen dit door het bekomen totaal te vermenigvuldigen met een waarde per M² uitgedrukt in Watt (W).

Voor woningen gebouwd voor 2000 neem je de factor/waarde 80 Watt Voor woningen gebouwd tussen 2000 en 2010 neem je de factor/waarde 60 Watt Voor woningen gebouwd tussen 2010 en 2017 neem je de factor/waarde 50 Watt Voor woningen gebouwd na 2017 neem je de factor/waarde 40 Watt

Zo merk je dat de warmtepomp voor een oude woning twee maal zoveel vermogen zal nodig hebben dan een nieuwbouwwoning. Als we even teruggrijpen naar onze grote woning en ons klein appartementje krijg je volgende benodigde vermogens:

Grote woning van 200 M² met bouwjaar 1995: 200×80 = 16.000 Watt of 16kW Grote woning van 200 M² met bouwjaar 2018: 200×40 = 8.000 Watt of 8kW Appartement/rijwoning van 75 M² met bouwjaar 1995: 75×80 = 6.000 Watt of 6kW Appartement/rijwoning van 75 M² met bouwjaar 2018: 75×40 = 3.000 Watt of 3kW

Opgelet: het berekende vermogen is ook afhankelijk van hoe warm je steeds wenst te hebben. Als de woning steeds wenst te verwarmen tot 24° celcius heb je meer vermogen nodig dan als je tevreden bent met een 20-tal graden celcius.