Warmteverlies Berekenen Online

Warmteverlies Berekenen Online
Warmteverliesberekening voor warmtepomp maken? Gebruik Heat-Box! Een juist ontwerp van een warmtepompinstallatie begint bij een warmteverliesberekening. Dit werkt totaal anders dan bij een cv-ketel, die een heel breed modulatiebereik heeft qua vermogen.

 • Om het vermogen van de warmtepomp te bepalen is een heel precieze berekening nodig.
 • Om die te maken is het dan ook vereist om eerst een warmteverliesberekening van de woning te maken.
 • Technische Unie maakt al langere tijd complete warmteverliesberekeningen voor klanten.
 • Om nóg meer tijd te winnen in deze drukke tijd, kunt u nu ook zélf met deze softwaretool een complete warmteverlies- en koellastberekening maken voor uw klanten.

De softwaretool waar we het over hebben heet Heat-Box. Heat-Box is een online softwaretool die u kunt gebruiken voor het maken van warmteverlies- en koellastberekeningen. De software bestaat uit 2 delen:

EASY: snelle (5-10 min) berekeningen in offertefase PRO: genormeerde berekeningen (ISSO 51, 53, 57)

In Heat-Box kunt u een BENG/EPC rapport importeren. Op basis van de gegevens in dit rapport wordt automatisch het nodige verwarmingsvermogen bepaald. Dit werkt snel, is heel accuraat én ideaal voor nieuwbouwprojecten. Warmteverliesberekening op gebouwniveau EPC Voor bestaande gebouwen kunt u een adres invullen.

 1. Daarna wordt dan automatisch het bouwjaar, het vloeroppervlak én het isolatieprofiel bepaald.
 2. Op basis van een afbeelding van het gebouw kunt u hier nog aanpassingen in doorvoeren.
 3. Warmteverliesberekening op basis van adres Na het bepalen van het nodige vermogen, raadt Heat-Box automatisch een lijst met warmtepompen aan.

Voor elke warmtepomp is bepaald wat de jaarlijkse verwarmingskosten zijn én hoeveel procent van de tijd de back-up verwarming aanstaat (dit moet onder de 5 procent blijven). Na de keuze van de warmtepomp bepaalt de tool hoe groot het boilervat moet zijn (NEN EN 12831-3).

Dimensionering van radiatoren en vloerverwarming Koellastberekening Tekenen ventilatie legplan

Benieuwd geworden? Als klant van Technische Unie maakt u 1 maand gratis gebruik van Heat-Box. Bent u daarna nog steeds enthousiast? Dan ontvangt u het eerste jaar 20% korting op het Heat-Box abonnement. Gebruikers van een EASY & PRO-account krijgen daarnaast ook een rapport op maat met eigen logo en huisstijl. : Warmteverliesberekening voor warmtepomp maken? Gebruik Heat-Box!

Hoeveel warmteverlies per m2?

Kengetallen benodigd verwarmingsvermogen per m2 (hoogte 2,4 meter) – 40 W/m 2 – Een erg goed geïsoleerde ruimte en andere gunstige factoren zoals minimum ventilatieverlies, oriëntatie op het zuiden. Het gebouw komt overheen met een passief huis of energieklasse A+, A++.60 W/m 2 – Een erg goed geïsoleerde ruimte en andere gunstige factoren zoals minimum ventilatieverlies, oriëntatie op het zuiden.

Het gebouw komt overheen met een energieklasse A.80 W/m 2 – Een goed geïsoleerde woning. Dit kan een nieuwbouw of renovatie zijn. Er is een gemiddeld verlies aan warmte en ventilatie.100 W/m 2 – Een ruimte met gemiddelde bouw isolatie, maar met een groot verlies van warmte o.a. door ventilatie.120 W/m 2 – Een ruimte met lage isolatie.

Bijvoorbeeld een oud gebouw met nieuwe ramen en lichte isolatie in de muren.140 W/m 2 – Ruimte met slechte isolatie. Bijvoorbeeld een oud gebouw met enkel glas. Elektrische wandverwarming is een eenvoudige manier om zonder gas een ruimte te verwarmen. De elektrische convectoren verwarmen de lucht in de ruimte.

 • Omdat de lucht warm is, ervaart u comfort.
 • De ruimte heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om dit niveau van comfort te bereiken.
 • Aan de hand van de benodigde warmte vraag kunt u zo de (elektrische) verwarmings opties selecteren.
 • Een hoger vermogen kachel kan net zo zuinig zijn als een lager vermogen kachel.

Dit betekent namelijk dat de kachel sneller in staat is om de benodigde verwarming te leveren. Indien uw verwarming over een elektrische thermostaat beschikt zal deze zichzelf uitschakelen zodra de beoogde temperatuur bereikt is. Als de kamer bijvoorbeeld 2 kWh aan warmte nodig heeft voor uw wens temperatuur, kunt u een kachel van 2 kW een uur laten branden, of een kachel met een vermogen van 1 kW voor de duur van 2 uur.Als u over een grote kamer beschikt is het verstandig om verschillende kleinere kachels in plaats van een enkele grote kachel te plaatsen.

 • Hierdoor verspreidt de warmte zich beter door de ruimte, en heeft u meer controle over de temperatuur.
 • Ter afsluiting, elektrisch verwarmen is erg energie intensief.
 • Denk altijd goed na over de juiste toepassing.
 • Een grote schuur middels elektrische ruimte verwarming te verwarmen is geen goede oplossing.

Een slaap- of studeer kamer juist wel. Selecteer bovendien een kachel met een goede thermostatische aansturing, zodat u maximaal comfort ervaart. Bekijk ons assortiment van bij de Groene Hoed Duurzaam. : Hoeveel verwarming heb ik nodig voor een ruimte?

Hoeveel warmteverlies heeft een huis?

Ook gevel en vloer zijn prioritair – Het dak van je niet-geïsoleerde woning is een grote slokop, maar de gevel en de vloer doen eveneens hun duit in het zakje. Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren.

You might be interested:  Salaris Indicatie Berekenen

Hoe bereken je warmteverlies woning?

Warmte-afgifte berekenen [email protected]”, “triggerLocation”: “ADDRESS_BOOK_ST”, “seoCode”: “address-book-st”, “feedbackEnabled”: true, “image”: “” },,, ]}> Het plaatsen van de juiste radiator begint met het berekenen van de warmtebehoefte van de ruimte waar je de radiator nodig hebt. Je kunt de warmtebehoefte (het vermogen) op eenvoudige wijze berekenen:

 1. Bereken eerst het aantal kubieke meters van de ruimte door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Voorbeeld: een woonkamer is 6 meter lang, 5 meter breed en 2,70 meter hoog. Het aantal kubieke meters is dan 6 x 5 x 2,70 = 81 m3.
 2. Daarna bepaal je de door jou gewenste temperatuur in de betreffende ruimte. Houdt u hierbij rekening met uw activiteiten in de ruimte! Zo is in de badkamer een hogere temperatuur wenselijk dan in de slaapkamer. Per temperatuur heeft u een minimaal aantal Watts per m3 nodig. Zie *.
 3. Bereken nu het benodigde vermogen door het aantal kubieke meters van de ruimte (punt 1) te vermenigvuldigen met de benodigde Watts per kubieke meter.
 4. De warmtebehoefte voor de woonkamer uit punt 1 komt zo op 81 m3 x 85 W = 6.885 Watt.

Niet alleen de grootte van de ruimte is van invloed op de warmtebehoefte. Ook de staat en locatie van uw woning hebben invloed.

  • Zo kun je bij goed geïsoleerde woningen 10% van het berekende vermogen aftrekken.
  • Bij oude of slecht geïsoleerde woningen adviseren wij om 15% vermogen toe te voegen.
  • Heb je een vrijstaand huis, of zit je op een hoek, voeg dan eveneens 10% toe aan het berekende vermogen bij punt 3.
 1. Plaats de radiatoren bij voorkeur in het koudste deel van de kamer. Bij voorkeur onder het raam, om koudeval tegen te gaan. Plaats in grotere ruimten meerdere radiatoren om onnodige luchtcirculatie en tocht te voorkomen

* Aanbevolen temperatuur per ruimte en benodigde Watts per m3:

 • Badkamer 24°C = 93 Watts per m3
 • Woonkamer 22°C = 85 Watts per m3
 • Studeerkamer 22°C = 85 Watts per m3
 • Keuken 20°C = 77 Watts per m3
 • Slaapkamer 18°C = 70 Watts per m3

Bij 2°C hogere temperatuur dien je de capaciteit met 10% te verhogen. : Warmte-afgifte berekenen

Wat kost een warmteverlies berekening?

Voor het maken van warmteverliesberekeningen conform de normen worden de volgende kosten gerekend: Tussenwoning (vanaf prijs): € 180,00 excl.B.T.W. Hoekwoning (vanaf prijs): € 215,00 excl.

Hoeveel m3 scheelt 1 graad?

Besparen op een hoge energierekening – Afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is, kan de temperatuur in huis –zonder verwarming– zakken tot 5 graden. Voor de meeste Nederlandse huishoudens betekent het stookseizoen dan ook een behoorlijke aanslag op de energierekening, vooral, Download onze gratis gids met de 20 beste tips om energie te besparen in huis! Leer hoe je eenvoudig stroom & gas bespaart en krijg praktische tips in begrijpelijke taal. Zet je jouw thermostaat één graadje lager dan dat je gewend bent, dan bespaart een gemiddeld gezin daar zo’n 120 m3 gas per jaar mee, dat komt neer op ongeveer 170 euro*! Verwarm je daarnaast alleen ruimtes waar je ook echt bent en houdt je de deuren dicht, dan scheelt dat gemiddeld €450 per jaar! Natuurlijk wil je niet met een ijspegeltje aan je neus aan de eettafel zitten, maar je kan prima de verwarming een graad lager te zetten zónder dat dit ten koste gaat van je wooncomfort.

Hoeveel warmte uit 1 kWh?

1 kWh = 3600.000 joule = 3600 kJ = 3,6 MJ.

Waar gaat de meeste warmte verloren in een huis?

Warmteverlies door ramen – De meeste warmte gaat via ramen verloren. Het grootste deel van de woningen heeft inmiddels minimaal dubbel glas. Maar zelfs dan gaat nog altijd ongeveer 20% aan warmte verloren. Er valt dus flink wat te besparen op de energievraag of stookkosten.

Hoeveel graden moet je huis minimaal zijn?

Minimale temperatuur in huis – Een lage temperatuur in huis is gezond. Een k ouder klimaat zorgt er namelijk voor dat u meer vet verbrandt en dat kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden.

Hoeveel warmte gaat verloren via de vloer?

Dat betekent dat als de ruwe betonvloer een temperatuur heeft van 18 °C en de het vloeroppervlak (de tegels) een temperatuur zal moeten krijgen van 26 °C, per graad Celsius dus 18 °C tot 26 °C = 8 °C maal 0,8 Watt/m²K is 6,4 Watt per m² naar beneden ‘verloren’ gaat.

Wat kost een warmtescan van je huis?

Er zijn grofweg twee soorten warmtebeelden: de quick scan en de uitgebreide warmtebeeld-rapportage. Quick scans worden door verschillende gemeenten gratis aan bewoners aangeboden en geven een beeldende eerste indruk van onnodig energieverlies in een huis.

Zo word je aan het denken gezet over de energiezuinigheid van je woning. Dit soort beelden worden ook door bedrijven voor 100 à 150 euro aangeboden. De uitgebreide warmtebeeld-rapportage geeft voor 250 tot 400 euro een gedetailleerder beeld van de kwaliteit van de isolatie van een huis. Dit gaat vaak samen met een maatwerkadvies energiebesparing (voorheen EPA), dat zelf ook enkele honderden euro’s kost.

Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen binnen- en buitentemperatuur. En er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn. ‘s Winters vroeg in de ochtend of bij bewolking zijn de omstandigheden daarom het beste.

You might be interested:  Taille Heup Ratio Berekenen

Is mijn huis volledig geïsoleerd?

Verschillende isolatielagen – Er zijn verschillende niveaus van isolatie. Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter uw huis geïsoleerd is. Een isolatielaag van vier centimeter of minder is minimaal. Bij een isolatielaag tussen de vijf en zeven centimeter heeft u een matige isolatie, acht tot en met twaalf centimeter is goede isolatie en bij 13 cm of meer heeft u een zeer goed geïsoleerd huis.

 • Hoe ouder het huis is, hoe slechter het is geïsoleerd toen het huis gebouwd werd.
 • Huizen die voor 1920 zijn gebouwd hebben geen of weinig isolatie.
 • Huizen die na 2014 zijn gebouwd zijn zo goed geïsoleerd dat ze zonder gas verwarmd kunnen worden.
 • In veel oudere huizen zijn sinds de bouw aanvullende isolatiemaatregelen getroffen.

Vaak is er dubbelglas geplaatst of is de spouwmuur geïsoleerd. Weet u niet precies wat er in uw huis is gebeurd? Dan kunt u dat ook zelf controleren.

Hoe bereken je de hoeveelheid warmte?

warmtecapaciteit, soortelijke warmte, soortelijke warmtecapaciteit, massawarmte warmtecapaciteit C, soortelijke warmte c, massawarmte, volumieke warmtecapaciteit De warmtecapaciteit C (hoofdletter C) geeft de hoeveelheid energie aan om een voorwerp of materiaal 1 graad in temperatuur te laten stijgen; de eenheid is daarmee Joule per Kelvin, In formule is de warmtecapaciteit C = Δ Q / Δ T, De hoeveelheid warmte die toegevoerd moet worden om het materiaal Δ T in temperatuur te laten stijgen is dan: Q = C * Δ T,

Bij de definitie van warmtecapaciteit is de massa zelf, het aantal kg, niet belangrijk. Vaak willen we echter juist weten hoeveel energie nodig is om 1 kg van een materiaal 1 graad in temperatuur te laten stijgen. Dit heet de soortelijke warmte. Soortelijke warmte c (energie per kg per Kelvin) De soortelijke warmte c (kleine letter c) duidt de hoeveelheid energie aan die nodig is om 1 kg van een materiaal 1 graad in temperatuur te laten stijgen,

De soortelijke warmte is een warmteopslagvermogen (per kg per graad) en wordt ook wel massawarmte of specifieke warmte genoemd. De eenheid van de soortelijke warmte is daarmee Joule per kg per Kelvin (want c = C / m). In formule is de soortelijke warmte c = Δ Q / (m * Δ T) en de eenheid is,

In formule is de warmte die toegevoerd moet worden Q = c * m * Δ T, De soortelijke warmte c van materialen verschilt nogal: water ca.4200, ijs 2200, beton 840-920, staal 500, polyester plaat 1470, kurk 1760 en hout 1880 J/kgK, Water komt er door de hoge soortelijke warmte gunstiger uit dan bijvoorbeeld beton.

Heat Loss Calculations

Dat is de reden dat een grote (gesoleerde!) ton water als warmteopslag kan dienen. Voorbeeld: De soortelijke warmte van water is 4187 J/kgK. Om een boiler voor de badkamer met een inhoud van 50 liter water 40 graden K (of Celsius) in temperatuur te laten stijgen is dus nodig: Q = 4187 J/kgK * 50 kg * 40 K = 8.374.000 J ofwel ca.8,5 MJ (afgezien van de opwarming van de omgeving, de ommanteling van de boiler e.d., waardoor warmte verloren gaat).

 • Bij de soortelijke warmte van gassen onderscheiden we: – soortelijke warmte bij constante druk (c p ) – soortelijke warmte bij constant volume (c v ).
 • Of een grote warmtecapaciteit werkelijk gunstig is, hangt van de situatie af.
 • Wanneer vloeren en muren met een grote warmtecapaciteit (groot warmte accumulerend vermogen) overdag sterk verwarmd moeten worden, kan het opwarmen van de gehele ruimte vrij lang duren.

Tijdens de onverwarmde nachturen wordt de warmte weer uitgestraald. Wel is het ‘s morgens dan nog warm en hoeft er waarschijnlijk niet meer zo veel opgewarmd te worden. Meestal zal een grote warmtecapaciteit gunstig zijn. Voorbeelden van warmtecapaciteiten e.d.

Zie iets meer over warmtegeleiding, Warmtecapaciteit (volumiek; energie per m3 per Kelvin) Ook kan de warmtecapaciteit per volume-eenheid worden gebruikt, de volumieke warmtecapaciteit of volumetrische warmtecapaciteit, de eenheid is J/m3K (water heeft een volumieke warmtecapaciteit van 4187 kJ/m3K ; het getal is bij water identiek aan dat van de soortelijke warmte omdat 1 m3 1000 kg is; ofwel 4,2 MJ/m3K).

Of muren met meer of minder massa gewenst zijn, is afhankelijk van welke bouwwijze men zelf wenst en hoe de exacte situatie is. Het blijkt dat woningen met meer massa sneller voldoen aan de BENG-eisen dan woningen met lichte constructies ( houtskeletbouw e.d.); daarom is de BENG-eis voor die woningen met 5 kWh/m2 verhoogd.

Voordeel van meer massa (een materiaal met een hogere warmtecapaciteit of meer dikte) is: de massa kan meer warmte opnemen (in de winter kan de zon de muren meer verwarmen waardoor na zonsondergang minder energie nodig is om de temperatuur op peil te houden; in de zomer wordt het overdag niet zo snel warm omdat de muren warmte opnemen).

Nadeel van meer massa is: in de zomer wordt meer warmte opgenomen die ‘s nachts in huis blijft hangen (wellicht dat nachtventilatie een oplossing is; zie ook TOjuli bij BENG ) en in de winter is overdag meer energie nodig om muren e.d. op te warmen (als die in de nacht hun warmte hebben verloren).

Voordeel van minder massa is: er is in de winter minder energie nodig om de ruimte te verwarmen (de muren nemen veel minder warmte op dan bij “meer massa”). Nadeel van minder massa is: bij veel zoninstraling is de temperatuur in huis snel hoog (de muren nemen nauwelijks iets op) en na verdwijnen van de zon of lager zetten van de verwarming daalt de temperatuur sneller (maar bij zeer goede isolatie speelt dat een geringere rol).

Een aantal cijfers (zelfde tabel als bij warmteaccumulatie ):

You might be interested:  Aov Verzekering Zzp Berekenen
materiaal soortel. dicht- heid ρ soortel. warmte c volum. warmte- capaciteit *) warmte- gelei- dings- coff. λ
aluminium 2800 0,88 2464 237
baksteen 1750 0,84 1470 0,58-1,00
basalt 2700- 3200 0,84- 0,92 2268- 2944 3,5
beton (gew.) 2400 0,92 2208 2,00
beton (grind-) 2400 0,84 2016 1,3-1,9
beton (cellen) 600 0,84 504 0,22
bitumen (een laag) 1050 1,84 1932 0,66
cellulose 30- 60 2,1 63- 126 0,036- 0,040
chamotte 1700 0,84 1428 1,1-1,3
clt 450 1,6 720 0,11
eps 150 25 1,45 36 0,035
gietijzer 7500 0,5 3750 50
glas 2500 0,84 2100 0,8-0,9
graniet 2000- 3000 0,82 1640- 2460 3,5
grind (grof) 2000 0,84 1680 0,5
hardboard 1000 1,68 1680 0,17
hennep (isol.) 35- 40 2,3 80- 92 0,042
hout 550 1,88 1034 ca.0,2
houtvezel- plaat ca.200 2,1 420 ca.0,045
humus- aarde 1450 1,84 2668 0,78
ijs (verg. water ) 917 2,2 2017 2,1
kalk- zandsteen 1750- 2200 0,84- 1,0 1470- 2200 1,0
keramiek 2500? 0,67 1675? 1,46
koelmiddel MEG glycol 30% 1053 3,591 3781 0,34
koelmiddel MPG glycol 30% 1038 3,796 3940 0,34?
kurk (gexpand) 100- 200 1,76 176- 352 0,041- 0,046
leem, leemsteen 1650- 1800 1,0 1650- 1800 0,91
leem- plaat 1450 1,0 1450 0,59
linoleum 1200 1,47 1764 0,17
lucht (droog) 1,29 1,00 1,29 0,024
naaldhout 550 1,88 1034 0,14
paraffine 900 2,3 2070 0,25
perliet (korrels) 65- 120 0,84 55- 100 0,04- 0,06
polyester- plaat 1200 1,47 1764 0,2
pur-schuim 90 1,47 130 0,035
pvc 1400 1,47 2058 0,17
rubber 1200- 1600 1,47 1764- 2352 0,15- 0,29
sneeuw (oud) 200- 800 2,3 460- 1840 0,5- 1,8
speksteen 2980 0,98 2920 6,4
staal 7800 0,48- 0,53 3740- 4130 58
water (verg. ijs ) 1000 4,187 4187 0,60
waterdamp 0,6 2 1,2 0,016
zachtboard 250- 300 2,1 525- 630 0,08
zand (droog) 1600 0,89 1424 ca.0,2
zand (nat) 1800 ca.1,1 ca.2000 ca.1
zandsteen 2300 0,84 1932
*) volumieke warmtecapaciteit = soortelijke dichtheid ρ * soortelijke warmte c let op: het resultaat is waarschijnlijk meestal t nauwkeurig, uitgaande van de significantie van de brongegevens

Ook de term specifieke warmtecapaciteit wordt gebruikt. Water heeft een specifieke warmtecapaciteit van 1,163 Wh/kg,K (Watt uur per kg per Kelvin). De relatie tussen warmtecapaciteit C en specifieke warmtecapaciteit kan als volgt uitgelegd worden: specifieke warmtecapaciteit van water is 1,163 Wh / (kg, K) 1W = 1 J/s, dus 1 Wh = 3600 J 1,163 Wh / (kg, K) is dan 3600*1,163 J / (kg, K) ofwel 4186,8 J / (kg, K) omdat 1 m3 water = 1000 kg wordt dit 4186800 J / (kg, K) ofwel 4,2 MJ / (m3, K).

De term capaciteit (geschiktheid, bekwaamheid; laadvermogen, kracht) is via het Franse capacit ontleend aan het Latijnse capacitas (ruimte, vatbaarheid, geschiktheid), tweede naamval capacitatis, een afleiding van het bijvoeglijk naamwoord capax (veel kunnende bevatten, ruim, omvangrijk), ook in oneigenlijk gebruik: “ontvankelijk voor iets”, een afleiding van het werkwoord capere (pakken, nemen).

Bron Etymologiebank, Afbeelding Vinckier, Zie eventueel calorische waarde (verbrandingswarmte, energie-inhoud). Eng. warmtecapaciteit is heat capacity; soortelijke warmtecapaciteit is specific heat capacity

Hoeveel m3 gas verwarming per uur?

Het gemiddelde verbruik – Gemiddeld genomen verbruikt een cv-ketel tussen de 0,6 en 1,5 kubieke meter gas per uur. Dit is gebaseerd op een gemiddeld vermogen van 24 kW en een gemiddelde efficiëntie van 90%. Maar het kan natuurlijk meer of minder zijn, afhankelijk van de factoren die ik hierboven noemde.

Om een beter idee te krijgen van het gasverbruik van jouw cv-ketel, kun je kijken naar het energielabel van de ketel. Hierop staat het gasverbruik per uur aangegeven. Als je de handleiding van je cv-ketel niet meer hebt, kun je deze vaak online vinden op de website van de fabrikant. Het is ook belangrijk om te weten dat je het gasverbruik van je cv-ketel kunt verminderen door zuinig om te gaan met energie.

Zet de thermostaat bijvoorbeeld een graadje lager en zorg voor goede isolatie van je huis. Zo verbruik je minder gas en bespaar je geld op je energierekening.

Hoeveel KW warmte berekenen?

#3 Grootte woning – Om er zeker van te zijn dat het vermogen van de cv-ketel voldoende is, is het raadzaam het aantal kubieke meters van de woning te berekenen en te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. De berekening is hiervoor: Lengte x breedte x hoogte x ± 65 Watt.

Hoeveel warmte gaat er verloren?

Waar gaat al die warmte heen? – In elk huis gaat er wel warmte verloren, echter hangt dit natuurlijk af van hoe goed dat huis geïsoleerd is. Gemiddeld genomen gaat er 30% verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen.

Hoe bereken je de U waarde?

De U-waarde geeft de thermische geleidbaarheid aan van een isolatiepakket en is het omgekeerde van de R-waarde (U = 1/R). Hoe beter het isolatiepakket, hoe lager de U-waarde. Formule: U-waarde = λ-waarde / dikte isolatie. Vul hieronder de dikte en de λ-waarde (in W/mK) van de isolatie in om de U-waarde te berekenen.

Hoe bereken je de warmte stroom?

De warmtestroom vertelt ons hoeveel joule er per seconde door het materiaal wegstroomt. Met behulp van E=P×t E = P × t kunnen we dan uitrekenen hoeveel energie per uur of zelfs per jaar door een materiaal wegstroomt.