Watt Berekenen Calculator

Watt Berekenen Calculator
Hoe werkt de P = U x I piramide? – P = Vermogen in watt U = Spanning in Volt I = stroom in Ampere De P = U x I piramide is een eenvoudige manier om de relatie tussen vermogen (P), spanning (U) en stroom (I) in elektrische circuits te visualiseren en te onthouden.

Deze relatie wordt beschreven door de wet van Ohm. Hier is een korte uitleg van elk element en hoe ze in de piramide passen: Vermogen (P): Dit is de hoeveelheid energie die per tijdseenheid wordt verbruikt of opgewekt in een elektrisch circuit en wordt gemeten in watt (W). Spanning (U): Dit is het potentiaalverschil tussen twee punten in een circuit, wat de kracht is die de elektronen door het circuit duwt.

Spanning wordt gemeten in volt (V). Stroom (I): Dit is de hoeveelheid elektrische lading die per tijdseenheid door een geleider stroomt en wordt gemeten in ampère (A). De P = U x I piramide helpt je om de formules voor vermogen, spanning en stroom af te leiden.

 1. De piramide ziet er als volgt uit: P – U x I Om de formule voor vermogen (Watt) te vinden, vermenigvuldig je spanning (U) met stroom (I): P = U x I.
 2. Als je de formule voor spanning (Volt) wilt vinden, deel je het vermogen (P) door de stroom (I): U = P / I.
 3. Als je de formule voor stroom (Ampere) wilt vinden, deel je het vermogen (P) door de spanning (U): I = P / U.

Door de P = U x I piramide te gebruiken, kun je gemakkelijk de relatie tussen deze drie belangrijke elektrische grootheden onthouden en toepassen in elektrische berekeningen. Het berekenen van ampères is een belangrijk onderdeel van elektrische installaties en kan helpen bij het bepalen van de juiste draaddikte en het voorkomen van overbelasting van elektrische apparaten.

 • Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het berekenen van ampères: Wat zijn ampères? Ampères (A) zijn de eenheid van elektrische stroom en geven aan hoeveel elektrische lading er per seconde door een circuit stroomt.
 • Het is belangrijk om te weten dat de stroomsterkte wordt bepaald door de weerstand in het circuit en de spanning.

Hoe bereken je Ampères? Om ampères te berekenen, moet u eerst de spanning achterhalen. Dit is de hoeveelheid elektrische potentiaal die beschikbaar is om stroom te genereren en wordt gemeten in Volt (V). Hoe bepaal je de stroomsterkte? Om de stroomsterkte te bepalen, moet u de weerstand van het circuit kennen.

Dit is de moeilijkheid voor de stroom om door het circuit te stromen en wordt gemeten in ohm (Ω). Nu de spanning en de weerstand zijn vastgesteld kunt u met behulp van de formulde ( I = V/R ) de stroomsterkte berekenen, waarbij I staat voor de stroomstterkte in Ampère, V de spanning in Volt en R de weerstand in Ohm.

Houd rekening met de veiligheidsnormen Het is belangrijk om de ampèrewaarde te kennen van elk apparaat dat u aansluit op het elektriciteitsnetwerk. Overbelasting van het circuit kan leiden tot kortsluiting en of brand. Raadpleeg de handleiding van het apparaat of de fabrikant om te controleren wat de aanbevolen ampèrewaarde is.

Hoeveel watt kan er op een stopcontact?

Overbelasting problemen door overbelasting – Elektriciteit is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We gebruiken ook op steeds meer plaatsen elektriciteit. We gaan er gemakshalve van uit dat dit alles ook altijd veilig kan gebeuren. De praktijk is in de ongevallen statistieken echter anders.

Elektriciteit kan ook gevaarlijk zijn en schade en ongelukken veroorzaken. Als we eenvoudig ons gezond verstand gebruiken kan het eigenlijk niet fout gaan. Maar dan moeten we ons wel realiseren wat wij en anderen aan het doen zijn met onze gemakkelijke elektriciteit. In iedere standaard woning worden volgens de bouwvoorschriften minimaal 14 stopcontacten, dit zijn de wandcontactdozen, aangebracht.

You might be interested:  Laadtijd Elektrische Auto Berekenen

Hier kunnen we al onze kleine elektrische verbruikers aansluiten. Met als voorbeeld de schemerlamp, stofzuiger, radio, televisie. Deze wandcontactdozen voor huis-tuin-keuken-gebruik moeten volgens voorschrift geschikt zijn voor een stroom van 10 Ampère.

 1. Wat bij de huidige netspanning van 230 Volt dan 2300 VoltAmpère(VA) aan vermogen mogelijk maakt.
 2. Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
 3. Een wasmachine (3200VA), vaatwasser (3200VA), magnétron(2800VA), wasdroger (3200VA) of grote frituurpan (2400VA) vormen daardoor wel een mogelijk overbelastingsgevaar.

In de gebruiksaanwijzing van deze apparaten staat dan ook nadrukkelijk vermeld dat de fabrikant alleen een ongestoorde werking garandeert als het apparaat op 16 Ampère voeding is aangesloten met veiligheidsaarding. Deze apparaten zijn ook voorzien van een 16 Ampère aansluitsnoer met een randaarde-steker.

Een aparte eigen afzonderlijke groep voor ieder groot apparaat is dan ook een veiligheidsvoorschrift. Uiteraard zijn al deze machines aangesloten via de juiste wandcontactdoos met randaarde. Dit is voor u en andermans veiligheid de veiligheidsaarding als er sluiting optreed. * Overbelasting van een wandcontactdoos kunt u voelen: de steker is warm als u hem er uit trekt.

* Overbelasting van een wandcontactdoos kunt u zien: de gaatjes zijn verkleurt, bruin tot zwart. * Overbelasting van een wandcontactdoos kunt u ruiken: de scherpe schroeilucht van kunststof. * Overbelasting van een wandcontactdoos kunt u waarnemen: knetterende vlammetjes.

Brandverzekeringen doen wel eens moeilijk als het om verkeerd aangesloten apparaten gaat die tot brandschade leiden. Er wordt gefluisterd dat de inboedel verzekering soms niet uitbetaald. De opstalverzekering met de hulp van een slimme advocaat soms gedeeltelijk. Herstellen van uitsluitend de woonfunctie van het gebouw heet het dan.

Kleine lettertjes zijn er ook om gelezen te worden is de aanvullende fluistering. Afwasmachines, 16 Ampère, met een te klein, 10 Ampère, schakelklokje uit de bouwsupermarkt, in de nacht met de goedkope stroom laten werken is blijkbaar ook vragen om problemen.

 • De duurdere klokjes zijn wel geschikt voor 16 Ampère en leveren meestal geen problemen op.
 • Ook het tegelijk aansluiten op een dubbele wandcontactdoos van bijvoorbeeld een grilplaat (1500VA) met een frituurpan (2000VA) wil wel eens meer dan alleen warme versnaperingen opleveren.
 • Gaat bij u thuis of op het werk regelmatig het licht uit en is de witte porseleinen stop, de smeltpatroon, dan roodheet dan is er gewoon sprake van overbelasting.

Teveel apparaten tegelijk gebruiken die niet verdeeld zijn over meerdere groepen. Met een heel eenvoudig hoofdrekensommetje kan u dit zelf ook narekenen. Vroeger dacht men dat er gemiddeld in een huis of gebouw slechts 200 VA op wandcontactdozen tegelijk zou kunnen worden aangesloten en gebruikt.

 1. Een gewoon leslokaal heeft normaal twee wandcontactdozen en gezamenlijk dus 400VA beschikbaar.
 2. Dat geld ook voor uw collega links en rechts van uw eigen lokaal die vaak samen met u één elektriciteitsgroep van 16 Ampère moeten delen.
 3. Helaas vraagt één actief gebruikte computer met beeldscherm gemiddeld 300VA en twee actief gebruikte computers daarom 600VA en wat het met drie en meer wordt kan u narekenen.

Dat beperkt de gelijktijdige elektrische lesactiviteiten van u en uw buren. Het gebrek aan wandcontactdozen wordt te vaak opgelost met goedkope verlengsnoeren en tafelwandcontactdozen. Het aantal computers wordt dan elektrisch beperkt door de wandcontactdoos van 10 Ampère en niet door het aantal zitplaatsen van leerlingen.

You might be interested:  Km Vergoeding Berekenen Anwb

Hoeveel volt is 300 watt?

Omschrijving

Geavanceerde en zeer compacte voeding, voor apparatuur die normaal met een auto accu (12 volt) wordt gevoed. Regelbaar 11-15 volt. Zeer krachtig vermogen, 23 ampère. Dit betekent 300 watt bij 13,8 volt, de genormaliseerde spanning voor 12 volt accusystemen.

Inputspanning: 230 volt AC/50 Hz Outputspanning: 13,8 volt DC. Dit is een genormaliseerde spanning voor apparatuur die normaal door een 12 volt accu wordt gevoedSpanningsregulering: binnen 2%Rimpelspanning/ruis: <100mV p-pDe voeding kan ook worden fijngeregeld van ca.11 tot 15 volt DC via regelaar aan de onderzijdeContinue uitgangsstroom die kan worden geleverd is maximaal 23 ampère (bij 13,8 volt kan deze omvormer ongeveer 300 watt maximaal vermogen leveren) Piekstroom: 23 ampère Aansluitingen: schroefverbindingen aan achterzijde Alternatieve aansluiting: sigarettenplug aan de voorzijde (maximaal 10A / 120 watt) De 230 volt ingang is gezekerd met een glaszekering van 4A Beveiligingsfuncties: overspanning, te hoge stroom aan uitgang Stille ventilator aan de achterzijde, temperatuurgeregeldkan worden vastgezet met bijgeleverde metalen beugels met schroefgatenAfmetingen: lengte 18 cm; breedte 19 cm; hoogte 6,3 cm Gewicht: 1600 gram

Garantie Wij leveren deze voeding standaard met 2 jaar garantie.

Merk: KPO Model: KPS8230 Beschikbaarheid: Op voorraad

125,00€Excl. BTW: 103,31€

Tags: omvormer, voeding, 220-naar-12, caravan-omvormer, caravan-voeding

Hoeveel volt is 1600 watt?

Wat is ampère? – Het aantal ampère geeft aan wat de grootte is van de hoeveelheid stroom. Ampère is een natuurkundige eenheid. Als je bijvoorbeeld een stofzuiger hebt van 1600 watt. Dan betekent dat hij 1600 watt / 230 volt = 7 ampère stroom verbruikt.

Hoeveel ampère nodig voor 1500 watt?

Bereken dus altijd van te voren hoeveel Watt of Ampère je gebruikt zodat je weet welke apparaten je tegelijkertijd in kunt schakelen. Hiervoor is een rekensommetje: Het Amperage van de zekering van de camping x 230 Volt ( Ampère naar Watt ). Omgekeerd is het Watt / 230 = Ampère ( Watt naar Ampère ).

Hoeveel watt kan er op 63 ampère?

Aansluitwaarde berekenen en bepalen

Aansluitwaarde Maximaal piekvermogen Jaarverbruik in kWh (indicatief)
3 x 40 A 27.600 (27,6 kW) 15.000 tot 45.000 kWh per jaar
3 x 50 A 34.500 (34,5 kW) 25.000 tot 60.000 kWh per jaar
3 x 63 A 43.470 ( 43,4 kW ) 35.000 tot 80.000 kWh per jaar
3 x 80 A 55.200 (55,2 kW) > 80.000 kWh per jaar

Wat is het aantal watt?

Kunt u uitleggen hoe het zit met kilowattuur, kilowatt en andere eenheden? Als het om energie gaat, gebruikt niet iedereen dezelfde eenheden. Dat kan verwarrend zijn. Om een goede vergelijking te kunnen maken kan je de ene eenheid omrekenen naar de andere eenheid.

Daarbij moet je allereerst onderscheid maken tussen de hoeveelheid energie en de hoeveelheid energie per seconde (ook wel vermogen genoemd). Als eenheden voor de hoeveelheid geleverde of verbruikte energie kennen we kilowattuur (kWh; wordt meestal gebruikt voor elektrische energie), joules (J; de standaardeenheid voor allerlei soorten energie) en calorieën (meestal voor energie-inhoud van voeding of de energie die we bij het sporten verbruiken).

Als eenheid van vermogen (dus energie per seconde) kennen we de watt (W), en, heel ouderwets: de paardenkracht (pk).1 watt = 1 joule per seconde. Een stofzuiger die 1000 watt (ofwel 1 kilowatt, 1 kW) vermogen heeft, gebruikt dus elke seconde 1000 joule.

1 kWh = 3600.000 joule = 3600 kJ = 3,6 MJ 1 calorie = 1 cal = 4,2 joule = 4,2 J 1 kilowatt = 1000 watt = 1000 joule per seconde = 1000 J/s = 1 kJ/s Een paar voorbeelden van energie en vermogen: Een forse stofzuiger heeft soms een vermogen van 1 kW, ofwel 1000 Watt, en verbruikt dus per seconde 1000 joule. Deze stofzuiger verbruikt elk uur dat hij aanstaat 1 kWh. Een standaard Nederlands huishouden verbruikt in één jaar bijvoorbeeld 3500 kWh aan elektrische energie. Hetzelfde standaard Nederlands huishouden verbruikt ruwweg 1500 m 3 aan aardgas per jaar. Als je dat wil vergelijken met het elektriciteitsverbruik moet je weten hoeveel energie in 1 m 3 aardgas zit: dat is grofweg 36000 kJ energie, wat weer om te rekenen is naar 10 kWh. Het energieverbruik per jaar van dat huishouden voor aardgas is dus 1500 x 10 kWh = 15.000 kWh. Dat is fors meer dan de hoeveelheid die dat huishouden aan elektrische energie verbruikt. De totale productie van duurzame energie in juli 2018 was 3,9 petajoule (PJ).1 petajoule, ofwel 1 biljard (1.000.000.000.000.000) joule, is voldoen om ongeveer 15.000 huishoudens een jaar lang van energie te voorzien.

You might be interested:  Reistijd Berekenen Elektrische Fiets

: Kunt u uitleggen hoe het zit met kilowattuur, kilowatt en andere eenheden?

Hoeveel is 230 volt in watt?

Wordt er uitgegaan van 230 Volt? Dan mag er maximaal 3680 Watt op één groep aangesloten worden.16 Ampère x 230 Volt = 3680 Watt.

Hoeveel is 100 watt?

Het vermogen van noodverlichting – Bepaal op een eenvoudige manier het wattage van uw lampen. Meestal is er een getal met een W op de lamp bedrukt. Is dit niet het geval? Dan staat het op de verpakking van een lamp. Het wattage geeft aan hoeveel energie een lamp per seconde verbruikt.

 1. Teksten als ‘50-watt equivalent’ kunt u negeren.
 2. Dit zegt iets over de helderheid van een lamp.
 3. U heeft het werkelijke wattage van een lamp nodig.
 4. Delen door duizend Deel het vermogen van een loop door duizend.
 5. Bij 100 watt komt u op 0,1 kilowatt en bij 25 watt op 0,025 kilowatt.
 6. Hoeveel uur brandt een lamp? Het berekenen van uw energierekening doet u op basis van het aantal kW’s.

Tel de uren op die een lamp op maandelijkse basis is ingeschakeld. Vluchtroute-aanduiding is altijd ingeschakeld, andere vluchtrouteverlichting schakelt alleen in tijdens noodsituaties. Bereken het stroomverbruik per jaar door 24 uur x 365 dagen = 8.760 te nemen.

 • Pas deze formule aan wanneer noodverlichting niet altijd is ingeschakeld.
 • Vermenigvuldig vervolgens de kW’s met het aantal branduren.
 • Afhankelijk van de brandtijd kan dit de volgende formule opleveren: 100 watt / 1000 (24 uur * 365 dagen) / 1000 = 876 kilowatt per jaar.
 • Bij een kWh-Prijs van €0,20.
 • Omen de jaarlijkse kosten op €175,20.25 watt / 1000 (24 uur * 365 dagen) / 1000 = 219 kilowatt per jaar.

Bij een kWh-Prijs van €0,20 komen de jaarlijkse kosten op €43,80. Kosten besparen met (nood)verlichting Hoewel andere energiebesparingen een grotere invloed hebben op uw energierekening, helpt ook het vervangen van gloeilampen of TL-verlichting mee. Zeker op de lange termijn.

 1. Stapt u over van een gloeilamp naar TL-verlichting? Dan verdient dit zich al binnen een jaar terug, ook is de levensduur van deze lampen ongeveer tien keer zo lang.
 2. Met LED-verlichting is een nog grotere besparing mogelijk.
 3. LED-verlichting heeft een levensduur van minimaal 50.000 uur.
 4. Dat is meer dan vijf jaar aan constant verbruik.

Naast energiekosten bespaart u dus ook aan onderhoudskosten, u hoeft immers niet meer jaarlijks het TL-buisje te vervangen. Bij het vervangen van een lamp kijkt u naar het ‘watt-equivalent’ of het aantal lumen dat een lamp produceert. Bij noodverlichting zoekt een specialist dit uit.

Hoeveel stroom verbruikt een apparaat van 1500 watt?

Stroomverbruik in watt (w)

Vermogen in Watt (W) Kosten per uur Kosten per werkdag (8 uur)
1500 watt €0,60 €4,80
2000 watt €0,80 €6,40
2500 watt €1,00 €8,00
3000 watt €1,20 €9,60