Watt Berekenen Met Volt En Ampere

Watt Berekenen Met Volt En Ampere
Vermogen – Watt (W): – Het vermogen is het voltage keer het aantal ampère, oftewel W = V x A. Dit is de hoeveel het energie die een apparaat verbruikt en dus hoe krachtig een apparaat is. Dit gaat omhoog als het aantal ampère ook omhoog gaat. Voorbeeld 2: Stel ik heb een 24V Minn Kota Terrova 80 LBS boegmotor die 30 ampère trekt.

Hoe ga je van volt naar watt?

Watt berekenen – Er zijn apparaten waar niet het aantal Watt op staat, maar alleen het aantal ampère. Om te kunnen weten hoeveel Watt (energie) het apparaat per uur verbruikt, moet je het aantal Watt omrekenen naar kWh (kilowatt per uur).Om kWh te kunnen berekenen moet je dus eerst het aantal Watt berekenen (wanneer dit niet bekend is). Dit doe je met behulp van het voltage en ampère. Voltage is de hoeveelheid volts (spanning) van elektriciteit. Door de spanning ontstaat er een druk die ervoor zorgt dat elektriciteit door het circuit stroomt. Het spanningsverschil tussen twee punten van het circuit wordt voltage genoemd. Dit kan je vergelijken met de druk op een waterkraan.

 • In heel Europa is het voltage (spanning) wat uit een stopcontact komt overal gelijk: 230 Volt.
 • Geeft de constante stroomsterkte aan.
 • Het is daarom ook de eenheid van stroom.
 • Je kan dit vergelijken met de hoeveelheid water die er uit de kraan stroomt.
 • Om Watt te berekenen doe je ampère * volt (230) = Watt.

Bijvoorbeeld: Een stofzuiger werkt op 7 ampère en de netspanning is 230 volt.7*230=1.610 Watt. Om te weten hoeveel energie het apparaat verbruikt moet je het aantal Watt nog omrekenen naar kWh.1.000 Watt is gelijk aan 1 kWh. De stofzuiger verbruikt dus 1.610 Watt = 1.61 kWh aan energie.

Hoeveel watt met 10 ampère?

Stroomverbruik op de camping, hoe zit dat? Op de campingplaats zelf staat de elektra aansluiting aangegeven in ampère. Op jouw eigen elektrische apparaten staat aantal watt. En het land waar je verblijft heeft een spanning op het lichtnet (in Europa bijna overal 230V).

Om te berekenen wat je tegelijkertijd kunt verbruiken op de camping gebruik je de volgende som: AMPÈRE X VOLTAGE = WATT Dus stel, je staat op een camping in Europa met 10 ampère maak dan de volgende rekensom: 10 amp x 230V = 2300 Watt. Dus je kunt dan op die camping 2300 watt tegelijkertijd verbruiken.

Maar dan het volgende wat verbruikt een koelkast? Een oventje? Een ventilator? Een waterkoker? Hier onder vind je een paar voorbeelden van wat deze apparaten ongeveer verbruiken.

Tafelventilator: 40 watt Koelkastje/koelbox: max.90 watt Klein koffiezetapparaat: 600 – 800 watt Senseo apparaat: 1000 watt Kacheltje: 1200 tot 1500 watt Oventje: 600 – 800 watt Waterkoker: 800-1000 watt

De vuistregel is dat apparaten die warm worden, meer verbruiken! Gebruik je meer dan de toegestane hoeveelheid watt zoals 2300 in het voorbeeld? Dan kan de zekering uit gaan en zit je even zonder stroom en dus in het donker. Of nog erger, zonder koffie! Houd er rekening mee dat wanneer je een apparaat opstart hij kortstondig meer verbruikt dan zijn normale wattage, die is de piekspanning of inschakelstroom.

Hoeveel watt kan er op 16 ampère?

Hoeveel watt mag er op één groep worden aangesloten? Houdaltijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 aan stroom door een mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk.

Hoeveel watt op 40 ampère?

Welk metervermogen (in kVA) voor welke intensiteit (ampère)? – Hoe meer spanning en intensiteit, hoe groter het vermogen van uw meter moet zijn. In de onderstaande tabel kunt u opzoeken welk vermogen u moet voorzien voor de intensiteit die u nodig hebt.

Ampère Vermogen in 230 V een fasig (in kVA) Vermogen in 230 V driefasig (in kVA) Vermogen in 400 V driefasig (in kVA)
16 3,7 6,4 11,1
20 4,6 8 13,9
25 5,8 10 17,3
32 7,4 12,7 22,2
40 9,2 15,9 27,7
50 11,5 19,9 34,6
63 14,5 25,1 43,6

Hoeveel watt is 220 volt?

Wat hebben deze eenheden met elkaar te maken? – Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk. Klaar voor de samenvatting? Het aantal watt geeft aan hoeveel energie een apparaat gebruikt, het aantal ampère geeft dan weer aan hoeveel elektronen door een apparaat lopen en volt geef tenslotte aan hoeveel energie elk van deze elektronen met zich meeneemt.

Ampère en volt zijn de minst bekende begrippen, in tegenstelling tot het vermogen in aantal watt. We geven je toch deze begrippen mee zodat je zelf het aantal watt kan berekenen als dit niet wordt aangegeven op je apparaat. Als je de stroomsterkte in ampère vermenigvuldigt met de spanning in volt, krijg je jouw vermogen in watt.

Een voorbeeld. Een toestel doet 2 ampère aan stroom doet lopen en heeft 220 volt. Maak de volgende berekening: 2 A x 220 V = 440 watt en ziezo, je weet hoeveel je apparaat verbruikt!

You might be interested:  Stroomverbruik Berekenen Apparaat

Hoeveel watt op 220 volt?

220 Volt x 16 Ampère = 3520 Watt In de meeste woningen kunnen de groepen 16 Ampère aan stroomsterkte leveren.

Hoeveel watt is 1 ampère bij 220 volt?

Hoeveel ampère nodig voor 1000 watt? – Hoe bereken je W (Watt) naar A (Ampère)? Watt (W) is de eenheid van vermogen. Ampère (I) is de eenheid van stroomsterkte. Volt (V) is de eenheid van het spanningsverschil. De relatie tussen deze drie is: W=V*IDus als er 2 ampère stroom loopt bij een spanningsverschil van 220 volt, dan is het opgenomen vermogen 440 watt.

 1. Zo kun je ook de stroomsterkte uitrekenen als je het vermogen en de spanning weet; I=W/V.
 2. Een 220V kachel van 1000W gebruikt 1000/220= ongeveer 4,5 ampère.
 3. Aanvulling: De vraag ‘Hoeveel W (Watt) is 1 A (Ampère)’ kun je dus niet beantwoorden, want dat hangt van de spanning af.
 4. Verwijderde gebruiker 6 jaar geleden Vermogen(watt) : voltage(volt) = stroom(ampere)Voltage(volt) x stroom(ampere) = vermogen(watt) Vermogen(watt) : stroom(ampere) = voltage(volt) Verwijderde gebruiker 5 jaar geleden Mocht het toevallig in dit geval gaan om spanning van een stopcontact, dan moet je rekenen met 230V, ipv van 220V wat nog vaak in voorbeelden wordt genoemd door mensen.

Op verschillende producten staan vaak verschillende eigenschappen. Op airco’s staat vaak het aantal watt, maar op bijvoorbeeld telefoon opladers het aantal volt en ampère. Watt is de som van volt en ampère, volt * ampère = watt.1 ampère kan dus 240 watt zijn, als je ook 240 volt gebruikt (1*240=240).

Hoeveel ampère heb ik nodig voor 2000 watt?

Hoe voorkomt u dat de zekering op de camping eruit gaat?

/td>

3, 4, 6 of 10 ampère op de camping? Wat betekent dat? Veel kampeerders nemen diverse apparaten van thuis mee om ook op de camping te gebruiken. Helaas komt het dan regelmatig voor dat de zekering van de elektriciteit eruit vliegt, omdat uw apparaten teveel stroom verbruiken. Hoe voorkomt u dit? Als u op een camping arriveert informeert u eerst over hoeveel ampère u kunt beschikken. Heeft u op de camping 4 ampère ter beschikking dan maakt u het volgende rekensommetje: 4 (ampère) x 230 volt = 920 Watt Dat wil zeggen dat u slechts apparaten kunt gebruiken die totaal maximaal 920 watt zijn. Meestal heeft u een koelkast (125 watt) aan en ‘s avonds gaat de verlichting aan (40 watt) en zet u de tv aan (40 watt). U verbruikt dan al 205 watt. Bovendien zetten de meeste kampeerders hun boiler de hele dag aan (300 watt). U verbruikt dan al totaal 505 watt!. Er blijft dus slechts 415 watt over voor uw elektrische apparaten. U wilt nu koffie gaan zetten met een koffiezetapparaat van 700 watt. Dat kan niet als u uw koelkast, tv, verlichting en boiler aan heeft staan. Als u de boiler uitzet heeft u weer 715 watt ter beschikking (415 + 300 watt) en kunt u wel koffie zetten. Bij 4 ampère kunt u slechts apparaten meenemen tot 700 watt. Heeft u op de camping 6 ampère ter beschikking dan maakt u het volgende rekensommetje:6 (ampère) x 230 volt = 1380 watt Dat wil zeggen dat u apparaten kunt gebruiken die totaal maximaal 1380 watt zijn. Hierboven hebben we al uitgerekend dat een koelkast, tv, verlichting en boiler totaal 505 watt verbruiken. Er blijft dus slechts 875 watt over voor uw elektrische apparaten. Zet u de boiler uit dan kunt u over 1175 watt beschikken. U kunt dus apparaten meenemen tot ongeveer 1200 watt.

/td>

/td>

U wilt nu koffie gaan zetten met een koffiezetapparaat van 700 watt. Dat is dus geen probleem. Heeft u echter van thuis uw koffiezetapparaat met pads (1450 watt) meegenomen, dan zal de zekering er misschien uitgaan. Het apparaat is in het begin 1450 watt, daarna pas wordt het vermogen minder.

Als de koelkast dan ook gelijktijdig met het aanzetten van het koffieapparaat aangaat, zal de zekering eruit gaan. Mocht het toch lukken dan heeft u dus veel geluk gehad!! 4 of 6 ampère op de camping en toch apparaten gebruiken tot 2000 watt: Dat kan met de,U arriveert op een camping, waar u slechts 4 of 6 ampère heeft.

Als u een Watt controller heeft aangeschaft, omdat u uw koffiezetapparaat met pads wilt blijven gebruiken dan is dat geen probleem. Deze koffiezetter is 1450 watt. Als u slechts 4 of 6 ampère heeft op de camping zou die volgens bovenstaande uitleg niet gebruikt kunnen worden.

 • Met de Watt controller lukt dit echter wel!! Allereerst zet u uw boiler uit.
 • Vervolgens stopt u de stekker van de Watt controller in het stopcontact in uw caravan.
 • Daarna zet u de stand op 4 of 6 (dit moet het aantal ampère zijn dat u ter beschikking heeft) en de Watt controller zorgt ervoor dat uw overheerlijke koffie toch gezet kan worden.

Zo kunt u ook een frietpan meenemen van bij voorbeeld 1500 watt; ook deze is met de Watt controller te gebruiken bij 4 of 6 ampère. Ook een bakoven van 1380 watt is met de Watt controller te gebruiken: zo kunt u ‘s morgens verse broodjes bakken en ‘s avonds heerlijke ovengerechten maken.

Als u op een camping met 6 ampère de Watt controller op stand 4 zet, kan de boiler zelfs aan blijven terwijl u overheerlijke koffie zet. Heeft u 10 ampère dan beschikt u over 2300 watt.Hierboven hebben we al uitgerekend dat een koelkast, tv, verlichting en boiler totaal 505 watt verbruiken. Er blijft dus nog 1795 watt over voor uw elektrische apparaten.

U heeft echter ‘s avonds regelmatig een elektrisch ventilatorkacheltje aan: dit verbruikt 1000 watt. Er blijft dan nog slechts 795 watt over. Zet u de boiler uit dan heeft u weer 300 watt meer (1095 watt). Gebruikt u nu een Watt controller op stand 6 dan kunt u ook nog bijv.

Een oven aansluiten van 1380 watt. Wat een comfort!! Heeft u 3 ampère dan beschikt u over 690 watt.Heeft u een koelkast (125 watt) aan en ‘s avonds de verlichting (40 watt), dan verbruikt u 165 watt. Er blijft dus nog maar 525 watt over voor uw elektrische apparaten. Met de Watt controller kunt u toch een elektrische waterkoker aansluiten of bijv.

een föhn tot 2000 watt.

Kampeerinfo.nl: 25-08-2006© Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder toestemming en bronvermelding. Laatste 10 artikelen op Kampeerinfo.nl

table>

table>

table>

table>

table>

table>

table>

table>

table>

Hoe voorkomt u dat de zekering op de camping eruit gaat?

Hoeveel Watt is 3×35 ampère?

Aansluitwaarde berekenen en bepalen

Aansluitwaarde Maximaal piekvermogen Jaarverbruik in kWh (indicatief)
3 x 35 A 24.150 ( 24,1 kW ) 10.000 tot 30.000 kWh per jaar
3 x 40 A 27.600 (27,6 kW) 15.000 tot 45.000 kWh per jaar
3 x 50 A 34.500 (34,5 kW) 25.000 tot 60.000 kWh per jaar
3 x 63 A 43.470 (43,4 kW) 35.000 tot 80.000 kWh per jaar

Hoeveel Watt op 35 ampère?

1 of 3 fasen groepenkast Is mijn hoofdaansluiting wel zwaar genoeg? De hoeveelheid zonnestroom die opgewekt kan worden is afhankelijk van de aansluiting in je meterkast. Het is belangrijk om vast te stellen of deze hoofdaansluiting enkel fase is of drie fase.

Je aansluiting valt onder de zogenoemde kleinverbruikersaansluiting dat wil zeggen dat de aansluiting is begrensd tot maximaal 3x 80A. De meterkast in? In Nederland zijn de meeste woningen aangesloten op het elektriciteitsnet via een enkel fase aansluiting. In de standaard woning is deze normaliter 35A, maar in sommige situaties kan dit ook nog 25A of 40A zijn.

Het is dus belangrijk om vooraf vast te stellen wat het niveau van de hoofd(af)zekering van je netaansluiting is omdat dit bepalend is hoeveel ‘zonnestroom’ maximaal in te voeden is. Enkel fase? 1 fase wil zeggen dat je een hoofdzekering heeft van 1 x 35 ampère.

Als je een hoofdzekering hebt van 35 ampère dan heb je totaal 35 x 230 volt = 8.050 watt maximaal aan vermogen. Drie fase? 3 fase wil zeggen dat je een hoofdzekering hebt van 3 x 25 ampère. Als je een hoofdzekering hebt van 3x 25 ampère dan heb je totaal 75 x 230 volt = 17.250 watt maximaal aan vermogen.

De vuistregel is dat een zekering in de groepenkast een factor 1.6 x kleiner moet zijn dan de hoofdzekering. Is de hoofdzekering 1 x 35A:Maximale groepenkastzekering = 35A / 1.6 = 20A. De maximaal in te voeden ‘zonnestroom’ is dan 230V x 20A = 4.600 Watt.

Is de hoofdzekering 1 × 25A:Maximale groepenkastzekering = 25A / 1.6 = 16A. De maximaal in te voeden ‘zonnestroom’ is dan 230V x 16A = 3.680 Watt. Is de hoofdzekering is 1 × 40A:Maximale groepenkastzekering = 40A / 1.6 = 25A. De maximaal in te voeden ‘zonnestroom’ is dan 230V x 25A = 5.750 Watt. Rekenvoorbeelden Je hebt een 3 fasen aansluiting van 3 × 25A: Per fase kun je dan een zekering van maximaal 25A / 1.6 = 16A monteren en per fase 3.680 Watt invoeden.

Het beste is om het vermogen over gelijk te verdelen over de fasen. Op deze aansluiting kun je dus een systemen plaatsen met per fase maximaal 3.680 Watt met een totaalvermogen van 11.040 Watt. Wil je bijvoorbeeld een 9.000 wp systeem aanschaffen: Kan dit niet op een enkel fase met een hoofdzekering van 35A worden geplaatst Een 9.000W omvormer levert ca 9.000W / 230V = 39A.Dat wil zeggen dat deze installatie met 50A afgezekerd moet worden.

Heb je nu 3 fasen (3x25A)Het beste is dan om het vermogen gelijk te verdelen over de fasen, dus 3000W per fase3000W / 230V = 13A, hier is een 16A zekering per fase nodig.Je hoofdaansluiting moet in dit geval minimaal 3 × 25A zijn.

Verzwaring aanvragen Als blijkt dat je meer capaciteit nodig hebt, bijvoorbeeld 3 x 25A (3 fase), dan kun je via de website verzwaring aanvragen. Als je verzwaring van jouw hoofdzekering aanvraagt dan doe je dit direct bij jouw netbeheerder. Wat kost het verzwaren van de netaansluiting? Voor het verzwaren van jouw netaansluiting betaal je eenmalige kosten aan de netbeheerder.

Je ontvangt hiervoor een offerte. Daarnaast betaal je soms maandelijks hogere transportkosten; onder meer het ‘capaciteitstarief’ kan hoger worden. De eenmalige kosten betaal je aan de netbeheerder, maar de periodieke kosten betaal je via de energieleverancier, die ze doorsluist naar de netbeheerder. De tarieven verschillen per netbeheerder en vind je terug op de betreffende website.

Let op: Heb je een oude meterkastBij het omzetten van jouw aansluiting naar een driefasen aansluiting moet niet alleen de netbeheerder een aanpassing in de meterkast doen, maar moet er ook een aanpassingen worden gedaan ‘achter de elektriciteitsmeter’.

Een elektricien moet in dit geval een wijziging in de groepenkast doorvoeren, waarbij alle groepen opnieuw verdeeld worden over de nu beschikbare drie fasen. Heb je nu een meterkast die niet meer up-to-date is, dan is dit een goed moment om je meterkast weer helemaal op orde te brengen. Onze elektricien kan dat verzorgen.

Wilt u hiervoor een offerte ontvangen? Stuur een mailtje met uw wensen naar [email protected] : 1 of 3 fasen groepenkast

Hoe zet je Watt om in ampère?

Stroomsterkte in ampère berekenen – Het is mogelijk om de stroomsterkte in ampère te berekenen als zowel het vermogen als de spanning bekend zijn:

Stroomsterkte (ampère) = Vermogen (Watt) / spanning (volt)

Hoeveel Watt kan er op 5 ampère?

Uit een stopcontact loopt 5 ampére naar een stekkerblok. Bij 230Volt is dat 5*230= 1150watt.

Wat kun je met 6 ampère?

Een handige rekensom – Op de meeste Europese campings is het voltage 230, net als in ons land. Door het voltage te vermenigvuldigen met de ampères, kan je het vermogen in watt betekenen dat je tot je beschikking krijgt. Bij 6 ampères heb je 230 maal 6 dit is 1380 watt aan vermogen.

Op een lamp zijn we gewend om naar het aantal watt te kijken en dat is vaak rond de 40. Maar een Senseo voor de camping vraagt al gauw 1.000 watt, een klein oventje tot 800 watt en een kacheltje kan al boven de 1.500 watt komen. Let er dus goed op wat je tegelijk inschakelt om problemen te voorkomen. Apparaten voor de camping zijn vaak speciaal gemaakt om te kunnen functioneren op een lager vermogen.

Een Senseo voor thuis is vaak al gauw 2.000 watt, Gebruik dus bij voorkeur geen apparaten die je thuis wel gebruikt.

Hoeveel watt is 1 Ah?

Uitsmijter: relatie met Wh (Watt-uur) – Hoewel Ah vaak wordt aangezien voor de maximale hoeveelheid energie die een accu kan bevatten is dit niet correct. Je moet namelijk ook nog het nominale voltage van de accu weten. Een 100Ah accu van 12 volt kan 100 maal 12 = 1200 Watt-uur (Wh) of 1,2 kilowatt-uur (kWh) bevatten.

Hoeveel watt is een ampère?

Het verband tussen ampères en watt is heel eenvoudig: ampères x volts = watt. Bijvoorbeeld: uw stofzuiger werkt op 6 ampère, en de netspanning is 230 volt. Dan verbruikt uw stofzuiger 6 x 230 = 1.380 watt.

Hoeveel ampère is 1 Ah?

Wat is ampère-uur (Ah)? – Een ampère-uur is één ampère per uur, of 10 ampères voor 1/10 van een uur enzovoort. Het is ampères x uren. Wanneer een toepassing 20 ampères verbruikt die voor 20 minuten gebruikt worden, het aantal ampère-uur dat verbruikt wordt is 20 (ampère) x 0.333 (uur), of 6.67 Ah.

Het geaccepteerde aantal Ah die gebruikt worden in zonnepanelen en backup systemen (en voor nagenoeg alle cyclische AGM accu’s) is het ’20 uur’. Dit berekent de totale ontlading naar 10.5 volt over een periode van 20 uur terwijl het totale aantal ampère-uren dat is geleverd, wordt gemeten. Soms worden 6 uur en 100 uur ook gebruikt voor industriële accu’s, omdat dat een typische dagelijkse cycle is.

Soms wordt 100 uur gebruikt om de batterij beter te laten lijken dan het daadwerkelijk is, maar het is vooral nuttig om de accucapaciteit te berekenen voor lang termijn ampère-uur vereisten.