Wegenbelasting Berekenen Elektrische Auto

Wegenbelasting Berekenen Elektrische Auto
Elektrische auto: geen motorrijtuigenbelasting – U betaalt geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit belastingvoordeel voor elektrische auto’s geldt tot en met 2024. De Rijksoverheid wil zo volledig elektrisch rijden stimuleren.

Hoe wordt wegenbelasting berekend voor elektrische voertuigen in Maleisië?

EV Road Tax Challenges – Anthony Loke acknowledged the general apprehension among consumers regarding the EV road tax structure. The current formula, similar to that used for internal combustion engine vehicles, calculates the tax based on the vehicle class and the maximum power generated by the electric motor.

However, the results are not as straightforward as expected, leading to concerns about high costs. According to official guidelines from the Road Transport Department (JPJ), a saloon-based EV producing over 150kW of power incurs a base rate tax of RM1,024, with an additional progressive rate of RM1.35 per 0.05kW.

In comparison, a petrol-powered car generating 195hp is taxed at a mere RM90.

Is een elektrische auto goedkoper in de wegenbelasting?

Elektrische auto: geen motorrijtuigenbelasting – U betaalt geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit belastingvoordeel voor elektrische auto’s geldt tot en met 2024. De Rijksoverheid wil zo volledig elektrisch rijden stimuleren.

Is een verzekering voor een elektrische auto duurder?

Verzekering elektrische auto 16 procent duurder De populariteit van elektrische auto’s blijft toenemen, maar dat geldt ook voor de autoverzekeringpremie voor deze auto’s. Een elektrische auto verzekeren is gemiddeld bijna 16 procent duurder dan een verzekering voor een benzine auto met een vergelijkbare waarde, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De vergelijkingssite onderzocht voor tien nieuwe elektrische auto’s wat het kost om deze te verzekeren. “We keken daarbij ook wat het kost om een benzine-auto met een vergelijkbare aankoopprijs van hetzelfde merk te verzekeren”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Hieruit blijkt dat de autoverzekeringen voor de elektrische auto’s gemiddeld 12,50 euro per maand duurder zijn dan voor de benzine auto’s.

Op jaarbasis komt dat dus neer op 150 euro.” Hierbij moet volgens Bulthuis wel worden aangetekend dat elektrische auto’s standaard duurder zijn dan benzine-auto’s met een vergelijkbaar model en uitvoering. “Omdat we in dit onderzoek auto’s hebben uitgezocht met een vergelijkbare waarde, betekent dit dat de benzinemodellen vaak veel luxere uitvoeringen zijn dan elektrische auto’s.

Auto’s met vergelijkbare aankoopprijs Gemiddelde maandpremie elektrisch* Gemiddelde maandpremie benzine*
Hyundai Kona (Elektrisch) / Tucson (Benzine) € 91,22 € 82,65
Opel Corsa (Elektrisch)/ Mokka (Benzine) € 82,01 € 70,80
Skôda Enyaq IV (Elektrisch) / Kodiaq(Benzine) € 106,74 € 87,99
Peugeot 208 (Elektrisch en Benzine) € 79,01 € 65,68
Renault Twingo (Elektrisch) / Clio (Benzine) € 62,42 € 55,95
Renault Megane (Elektrisch en Benzine) € 82,53 € 72,85
Dacia Spring (Elektrisch)/ Sandero (Benzine) € 60,09 € 56,70
Kia Niro (Elektrisch) / Sportage (Benzine) € 95,47 € 82,19
BMW i4 (Elektrisch) / X1 (Benzine) € 148,22 € 122,66
Volkswagen ID.3 (Elektrisch)/ Tiguan (Benzine) € 109,71 € 90,74
Gemiddelde maandpremie* € 91,74 € 79,22
Gemiddelde verschil per jaar € 150,25
You might be interested:  Schaal Van Richter Berekenen

Voor een bij 12.000 kilometer per jaar, gebaseerd op een fictieve bestuurder van 35 jaar uit Breda met 6 schadevrije jaren. Dat de premies voor elektrische auto’s zoveel hoger liggen, komt doordat de schadelast voor elektrische auto’s hoger is, geven verschillende autoverzekeraars aan.

 1. In de praktijk blijkt dat de reparatiekosten van elektrische voortuigen vaak hoger uitvallen dan die van benzine auto’s.
 2. Dit komt doordat er bij reparaties van elektrische auto’s technische en specialistische vaardigheden nodig zijn die niet elke reparateur bezit.
 3. Bovendien kunnen de vervangingskosten van een accu al snel oplopen tot bedragen boven de 4.500 euro”, zegt een woordvoerder van Allianz Direct.

Volgens Aegon, Achmea en Univé speelt ook mee dat elektrische auto’s een hoger gewicht hebben, waardoor ze bij een aanrijding vaker (letsel)schade veroorzaken en de schadelast dus hoger is. Fijn dat u er bent! Aftersalesmagazine.nl gebruikt functionele en analytische cookies voor website optimalisatie.

Welk gewicht wordt gebruikt voor wegenbelasting?

Antwoord van Jos – ANWB Expert U heeft een vraag over massa rijklaar. MRB De MRB blijft op basis van massa ledig gewicht. Op de kentekencard wordt massa rijklaar gebruikt, zoals bij de typegoedkeuring vastgesteld is. Dat is precies 100kg hoger dan het ledig gewicht.

Waarom geen wegenbelasting elektrische auto?

Geen wegenbelasting voor elektrische auto’s tot 2025 | ANWB De elektrische auto is duurder in aanschaf dan een vergelijkbare brandstofauto, maar heeft lagere gebruikskosten. Niet alleen is elektriciteit goedkoper dan benzine of diesel, ook betaal je voor een elektrische auto de komende jaren geen wegenbelasting. In de volksmond hebben we het vaak over wegenbelasting of houderschapsbelasting, maar de officiële term is (MRB). Het is een belasting die vrijwel elke bezitter van motorvoertuigen in ons land moet betalen. De hoogte van de MRB hangt af van het soort brandstof, het gewicht van het voertuig en de provincie waarin je woont.

De zogenaamde provinciale opcenten verschillen namelijk per provincie. Behalve oldtimers van veertig jaar of ouder zijn ook volledig elektrische auto’s en andere voertuigen (zoals elektrische motoren, bussen en vrachtwagens) vrijgesteld van MRB. Dit is een tijdelijke maatregel van de Rijksoverheid om het,

Was aanvankelijk aangekondigd dat de regeling tot en met 2020 zou gelden, inmiddels is besloten dat de vrijstelling van MRB tot en met 2024 geldt. Dit geldt overigens ook voor,2025 is een overgangsjaar en geldt een korting van 75 procent op de wegenbelasting.

Is het verstandig om een elektrische auto te kopen?

Ja, elektrisch rijden is goedkoper dan op benzine of diesel! Uiteraard wel met enige nuance. Wil je een elektrische auto kopen dan is deze in aanschaf duurder dan een benzine of dieselauto. Deels verdien je dit terug door lagere onderhoudskosten. En om elektrisch rijden te stimuleren hoef je ook geen wegenbelasting te betalen. Een rekenvoorbeeld Laten we het antwoord van deze vraag onderbouwen met een rekenvoorbeeld van de Volkswagen Golf. De Golf leent zich hier het beste voor omdat deze auto zowel elektrisch als met benzine en dieselmotor verkrijgbaar is. Om het vergelijk zo zuiver mogelijk te houden hebben we de meest gelijken uitvoeringen gepakt. Versimpeld rekenvoorbeeld van totale kostenvergelijk elektrische Golf versus benzine en diesel Het omslagpunt ligt voor elektrisch rijden op 5.285 km per jaar Het leasetarief is voor de benzine Golf lager dan voor de e-Golf. Rijd je dus weinig kilometers dan is een benzine auto de beste keus.

 1. Het omslagpunt ligt echter erg laag.
 2. Ga je meer dan 5.285 km per jaar dan is elektrisch rijden goedkoper (in dit voorbeeld).
 3. En daarna gaat het hard want bij een jaarkilometrage van 20.000 bedraagt het verschil al €90 per maand.
 4. Voor de brandstofprijzen hebben we de landelijke adviesprijzen gebruikt.
 5. Door slim te tanken kan je hier tot 10% op besparen.
You might be interested:  Eenmalige Aftrekbare Kosten Eigen Woning Berekenen

Echter kan het voordeel bij slim laden nog veel verder oplopen aangezien de laadtarieven nogal uiteen lopen. Voor het verbruik en de actieradius hebben we praktijkwaarden aangehouden, onder andere van TNO. Ook qua bijtelling is een elektrische auto goedkoper Moet je de auto zelf betalen dan wordt een elektrische variant al snel interessant.

Krijg je hem van je werkgever en hoef je alleen bijtelling te betalen dan ben je helemaal spekkoper. Dankzij de 4% bijtelling voor elektrische auto’s is elektrisch rijden vrijwel altijd goedkoper dan benzine of diesel. Voor de e-Golf is dit voordeel bijna 5x zo groot. Kosten laadpaal en baten subsidies Waar je nog wel rekening mee moet houden zijn kosten voor een eventuele laadpaal.

Wil je bijvoorbeeld een laadpaal thuis installeren, houd dan een stelpost van €1.500 aan. Haal je dit bedrag af van de besparing à €4.410 na 4 jaar dan houd je alsnog een kleine €3.000 over! Wat we niet hebben meegenomen in dit voorbeeld zijn de extra baten voor subisidies, lees hier welke mogelijkheden er zijn.

Is elektrisch rijden het waard?

De korte versie: de restwaarde van EV’s is stabieler dan die van modellen met verbrandingsmotoren. Terwijl die laatste na twee jaar nog gemiddeld 69 procent van de nieuwprijs waard zijn, komen elektrische auto’s gemiddeld uit op 79 procent, in sommige gevallen zelfs 83.

Hoelang gaan elektrische autos mee?

De levensduur neemt toe – De levensduur van de accu bepaalt voor een belangrijk deel de uiteindelijke prijs van een elektrische auto. Want het vervangen van een accu is zo duur dat dat in de meeste gevallen financieel gezien geen aantrekkelijke optie is.

Nu al gaan moderne accu’s langer mee dan brandstofmotoren. Onderzoek onder Tesla-rijders wijst uit dat vrijwel alle accu’s na 250.000 kilometer nog meer dan 90 procent van hun oorspronkelijke capaciteit hebben. En nieuwere onderzoeken wijzen uit dat de meeste nieuwe elektrische auto’s in de eerste 500.000 kilometer minder dan twintig procent van hun accucapaciteit verliezen.

De grootste accumaker ter wereld, het Chinese CATL, zegt in 2023 te beginnen met de massaprodocutie van een veel efficiëntere accu. Die accu wordt verkopen ze onder andere aan Tesla, Volkswagen en BMW. Verder zijn zogeheten solid state accu’s in de maak.

Welke auto’s worden nog belastingvrij?

Voorwaarden vrijstelling mrb uw oldtimer ouder is dan 40 jaar. Het gaat om de datum van 1e toelating op uw kentekenbewijs. Deze moet 40 jaar of ouder zijn; u uw vrachtauto of autobus niet gebruikt voor uw bedrijf.

Hoe lang nog belastingvoordeel hybride auto?

Plug-in hybride: belastingvoordeel – Een plug-in hybride auto heet ook wel een plug-in hybrid electric vehicle (PHEV). Eigenaren van een plug-in hybride auto krijgen 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Dit geldt alleen voor auto’s met een minimale CO2-uitstoot die niet meer is dan 50 gram per kilometer.

You might be interested:  Subsidie Isolatie Berekenen

Hoe waardevast is een elektrische auto?

De korte versie: de restwaarde van EV’s is stabieler dan die van modellen met verbrandingsmotoren. Terwijl die laatste na twee jaar nog gemiddeld 69 procent van de nieuwprijs waard zijn, komen elektrische auto’s gemiddeld uit op 79 procent, in sommige gevallen zelfs 83.

Is het verzekeren van een elektrische auto duurder?

Verzekering elektrische auto 16 procent duurder De populariteit van elektrische auto’s blijft toenemen, maar dat geldt ook voor de autoverzekeringpremie voor deze auto’s. Een elektrische auto verzekeren is gemiddeld bijna 16 procent duurder dan een verzekering voor een benzine auto met een vergelijkbare waarde, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

 • De vergelijkingssite onderzocht voor tien nieuwe elektrische auto’s wat het kost om deze te verzekeren.
 • We keken daarbij ook wat het kost om een benzine-auto met een vergelijkbare aankoopprijs van hetzelfde merk te verzekeren”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.
 • Hieruit blijkt dat de autoverzekeringen voor de elektrische auto’s gemiddeld 12,50 euro per maand duurder zijn dan voor de benzine auto’s.

Op jaarbasis komt dat dus neer op 150 euro.” Hierbij moet volgens Bulthuis wel worden aangetekend dat elektrische auto’s standaard duurder zijn dan benzine-auto’s met een vergelijkbaar model en uitvoering. “Omdat we in dit onderzoek auto’s hebben uitgezocht met een vergelijkbare waarde, betekent dit dat de benzinemodellen vaak veel luxere uitvoeringen zijn dan elektrische auto’s.

Auto’s met vergelijkbare aankoopprijs Gemiddelde maandpremie elektrisch* Gemiddelde maandpremie benzine*
Hyundai Kona (Elektrisch) / Tucson (Benzine) € 91,22 € 82,65
Opel Corsa (Elektrisch)/ Mokka (Benzine) € 82,01 € 70,80
Skôda Enyaq IV (Elektrisch) / Kodiaq(Benzine) € 106,74 € 87,99
Peugeot 208 (Elektrisch en Benzine) € 79,01 € 65,68
Renault Twingo (Elektrisch) / Clio (Benzine) € 62,42 € 55,95
Renault Megane (Elektrisch en Benzine) € 82,53 € 72,85
Dacia Spring (Elektrisch)/ Sandero (Benzine) € 60,09 € 56,70
Kia Niro (Elektrisch) / Sportage (Benzine) € 95,47 € 82,19
BMW i4 (Elektrisch) / X1 (Benzine) € 148,22 € 122,66
Volkswagen ID.3 (Elektrisch)/ Tiguan (Benzine) € 109,71 € 90,74
Gemiddelde maandpremie* € 91,74 € 79,22
Gemiddelde verschil per jaar € 150,25

Voor een bij 12.000 kilometer per jaar, gebaseerd op een fictieve bestuurder van 35 jaar uit Breda met 6 schadevrije jaren. Dat de premies voor elektrische auto’s zoveel hoger liggen, komt doordat de schadelast voor elektrische auto’s hoger is, geven verschillende autoverzekeraars aan.

In de praktijk blijkt dat de reparatiekosten van elektrische voortuigen vaak hoger uitvallen dan die van benzine auto’s. Dit komt doordat er bij reparaties van elektrische auto’s technische en specialistische vaardigheden nodig zijn die niet elke reparateur bezit. Bovendien kunnen de vervangingskosten van een accu al snel oplopen tot bedragen boven de 4.500 euro”, zegt een woordvoerder van Allianz Direct.

Volgens Aegon, Achmea en Univé speelt ook mee dat elektrische auto’s een hoger gewicht hebben, waardoor ze bij een aanrijding vaker (letsel)schade veroorzaken en de schadelast dus hoger is. Fijn dat u er bent! Aftersalesmagazine.nl gebruikt functionele en analytische cookies voor website optimalisatie.