Wettelijke Handelsrente Berekenen 2022

Wettelijke Handelsrente Berekenen 2022

Hoe wordt wettelijke handelsrente berekend?

Wettelijke rente is de rente die een schuldeiser volgens de wet kan eisen als u een betalingsachterstand heeft. De wettelijke rente is vanaf 1 juli 2023 6,00 % (voor niet-handelstransacties) of 10,5 % (voor handelstransacties).

Hoe wettelijke rente in rekening brengen?

Wettelijke rente voor handelstransacties – Is je klant een bedrijf? Dan breng je deze rente in rekening, bovenop het gefactureerde bedrag. De wettelijke rente is 8% per jaar. Je hoeft niets te doen om deze rente in rekening te mogen brengen. Vermeld het rentepercentage gewoon in je betalingsherinneringen. Of stuur een extra factuur met alleen de rente.

Hoe bereken je jaarlijkse aflossing?

Aflossing berekenen – Het berekenen van de maandelijkse aflossing is erg simpel. Je deelt het openstaande geleende bedrag door het aantal maanden waarin je de lening volledig wil hebben afgelost. Dit laat je zien hoeveel aflossing je elke maand moet betalen.

Hoe lang mag betaaltermijn zijn?

De wet zegt dat bedrijven een wettelijke betalingstermijn van maximaal 60 dagen kunnen overeenkomen. Die termijn kan in het contract of de algemene voorwaarden worden opgenomen. Een betalingstermijn langer dan 60 dagen mag alleen als daar geen nadelen aan zitten voor de koper en de verkoper.

Wat is een redelijke betalingstermijn?

Wettelijke betalingstermijn zakelijk & voor particulieren – De wet hanteert een andere betaaltermijn voor particulieren dan voor bedrijven (zakelijk). Zo dienen bedrijven nog een redelijke termijn te krijgen om “vrijwillig” te betalen. Als algemeen redelijk wordt een termijn van 5 tot 7 dagen gehanteerd.

Is wettelijke rente netto of bruto?

Uw loon wordt te laat betaald, waar heeft u recht op? Uw werkgever is verplicht uw loon tijdig te betalen. Als uw loon wordt berekend over een bepaald tijdvak dan moet het direct na afloop van dat tijdvak worden betaald. Meestal is het loontijdvak een maand of vier weken en moet het loon dus na afloop van die periode door uw werkgever betaald zijn.

 1. Als uw werkgever uw loon niet op tijd betaald, heeft u recht op de wettelijke verhoging en de wettelijke rente.
 2. De wettelijke verhoging is een boete die uw werkgever moet betalen over uw brutoloon en dient als prikkel voor uw werkgever om het loon op tijd te betalen.
 3. Deze boete kan oplopen tot 50% van het te laat betaalde loon.
You might be interested:  Berekenen Hoeveel Verf Je Nodig Hebt

De hoogte van de boete hangt af van het aantal dagen dat uw werkgever te laat is met betalen. Over de eerste drie vertragingsdagen betaalt uw werkgever geen verhoging. Over vertragingsdag vier tot en met acht betaalt hij vijf procent van uw bruto dagloon en vanaf vertragingsdag negen betaalt hij één procent.

 1. Dat betekent dat op de 34 e vertragingsdag de maximale boete van 50% is bereikt.
 2. De boete is dus aanzienlijk en loopt snel op.
 3. De wettelijke verhoging moet uw werkgever ook betalen als hij te laat is met het betalen van provisie, tantième, vakantietoeslag of niet-genoten vakantiedagen.
 4. Als uw werkgever niet bereid is deze verhoging vrijwillig te betalen dan kunt u de kantonrechter verzoeken hem hiertoe te veroordelen.

Daarbij dient u wel rekening te houden met de bevoegdheid van de rechter om de wettelijke verhoging te matigen tot een bedrag dat hem met het oog op de omstandigheden billijk voorkomt. De praktijk leert dat rechters vaak gebruik maken van hun matigingsbevoegdheid.

 1. Een matiging van de wettelijke verhoging tot 20% komt regelmatig voor.
 2. Naast de wettelijke verhoging heeft u bij te late betaling ook recht op de wettelijke rente.
 3. De wettelijke rente is verschuldigd over de periode dat het brutoloon inclusief wettelijke verhoging niet betaald wordt.
 4. Anders dan de wettelijke verhoging kan de wettelijke rente door de rechter niet gematigd worden.

Dus zorg dat u in geval van te late betaling van uw loon ook verzoekt om betaling van de wettelijke verhoging en wettelijke rente over de vertraging. Heeft u vragen, bel ons dan gerust op telnr.020 8202623. Groeten van Flexadvocaten, Roelien Huges Jeni zondag 11 maart 2018 28:10 Ik kreeg geen vakantiedagen voor 2014, 2015, 2016,2017.

Wat is de boete mijn werkgever zal vlees. Liesbeth zaterdag 10 september 2016 28:20 Mijn zoon (17) is na een onbetaalde stageperiode op 20-6-2016 begonnen bij dit zelfde ICT bedrijfje in Waddinveen.0- uren contract waarbij hij in juli en augustus echt heel wat uurtjes gewerkt heeft. Nu is het 10-9 en heeft hij nog steeds geen salaris over juli ontvangen.

Werkgever heeft na mailwisseling op 6-9 per mail bevestigd dat het eind van de week financieel afgerond zou zijn. Nu nog niks binnen.ondertussen heb ik mijn zoon ontslag laten nemen, want bij zo een werkgever wil je niet werken. Wij moesten begrijpen dat hij maar een klein bedrijfje is.

 • Wat te doen? Mijn zoon heeft PDD-NOS en hecht veel waarde aan vertrouwen en structuur.
 • Nou ik kan u zeggen dat zijn ex-werkgever dit even helemaal kapot heeft gemaakt.
 • Peter vrijdag 8 april 2016 38:13 sedert 1.6.2015 recht op salaris mei 2015 plus vakantiegeld plus eindafrekening; heb per 1.6.2015 contract niet verlengd; via het uwv heb ik wel het geld mogen ontvangen in december 2015 (ruim 6 mnd later), maar heb recht op wettelijke verhoging en wettelijke rente; wat is de juiste route die ik moet bewandelen om aan de wettelijke gelden te komen Ekhorst woensdag 3 februari 2016 30:4 Ik heb in 1979 van februari tot augustus gewerkt op de bloemenveiling ccws in westland.de afspraak was een bedrag van 1800 gulden per maand maar ik kreeg maar de helft,900 gulden.kan ik mijn ex-werkgever om loonvordering,wettelijke verhoging en wettelijke enrente vragen en zo hy dat weigert heeft een advocaat hierby inschakelen wel zin?hoeveel wettelijke rente en -verhoging zou ik dan moeten krygen? Groetjes johnny edgar ekhorst herman zondag 18 oktober 2015 55:14 Wij hebben na een uitspraak van de rechter een vergoeding ontvangen voor het te laat betalen maar moet de werkgever over het gehele bedrag loonbelasting aftrekken ( ook over de rente bedragen en boete).
You might be interested:  Watt Berekenen Met Volt En Ampere

alvast bedankt voor een reactie Henk Henk vrijdag 10 juli 2015 00:13

 • Mijn werkgever is nu meer dan 34 dagen te laat met uitbetalen van provisie
 • Gaat dit verhaal dan ook voor mij op?
 • Groet
 • Henk

Henny de Munnik zondag 28 juni 2015 48:10

 1. Beste Roelien,
 2. Erik heeft gelijk, of zien wij iet over het hoofd ?
 3. Groet,
 4. Henny

Erik Deijl woensdag 8 april 2015 56:17 Hier staat vermeld “vertragingsdag vier tot en met acht betaalt hij vijf procent van uw bruto dagloon”. Weet u zeker dat de boete een percentage van het bruto dagloon is, want moet dit niet zijn een percentage van het totale bruto maandloon? Ik verwijs naar 7:625 BW.

Hoeveel verhoging kan ik vragen?

Hoeveel salarisverhoging kan je vragen? – Over het algemeen is het normaal om 5 tot 10% opslag te vragen. Hoeveel procent je precies vraagt, heeft te maken met een aantal dingen. Ga bijvoorbeeld na wat de financiële situatie van je bedrijf is, hoe de arbeidsmarkt erbij staat en ontdek wat het gemiddelde salaris voor jouw functie is.

Ook werken bedrijven vaak met een salarishuis of salaristabel. Bepaal op basis daarvan of er ruimte is om salarisverhoging te vragen en voor welk percentage je dan gaat. Let’s go! 👉 Werk je via Tempo-Team? Dan is het goed om te weten dat je salaris bepaald wordt door de beloningsregeling van het bedrijf waar jij werkt.

Daarin staat wanneer jij salarisverhoging krijgt en hoeveel! 👉 Extra tip: Zet iets hoger in dan je eigenlijk wilt verdienen. De kans is namelijk groot dat je baas met een tegenbod komt. Doet-ie dat niet? Dat is alleen maar mooi meegenomen. Cashennn!

You might be interested:  Albert Heijn Salaris Berekenen

Hoe hoog is de rente bij de belastingdienst?

Over elke betaling ná de uiterste betaaldatum van de belastingaanslag rekenen wij invorderingsrente: Termijn 1: 1% over € 300 voor de periode 1 september 2022 tot en met 30 september 2022. Termijn 2: 1% over € 300 voor de periode 1 september 2022 tot en met 31 oktober 2022.